Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα σοβαρά παράπονα μιας αντιδημάρχου

Εικόνα του άρθρου Τα σοβαρά παράπονα μιας αντιδημάρχου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/09/2021, 23:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα παράξενο περιστατικό ήρθε στην επιφάνεια, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων και έχει πρωταγωνίστριες τη γενική διευθύντρια του Δήμου Μάτα Κουμπούρη και την αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Πολεοδομίας, Νατάσα Τύρου-Ούζα.

Εν ολίγοις, τα δύο στελέχη του Δήμου αντιπαρατέθηκαν για ένα αρκετά περίπλοκο πολεοδομικό ζήτημα, αφήνοντας να φανεί ότι δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ τους. Κάτι βέβαια που δεν μπορεί να θεωρηθεί εύλογο, καθώς η κα Τύρου-Ούζα είναι πολιτική προϊσταμένη της Πολεοδομίας. 

Πρόκειται για μια υπόθεση ρυμοτόμησης ενός δρόμου στη λεωφόρο Γράμμου, πίσω από το Μουσικό Γυμνάσιο και αν προκύπτουν ή όχι χρηματικές υποχρεώσεις του Δήμου προς πολίτες. Ρόλο στην υπόθεση έχει και η Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς, με απόφαση του κ. Καχριμάνη, σε μια περίπτωση καλεί τον Δήμο να καταβάλλει αποζημίωση σε πολίτη.

Για το θέμα έκανε εισήγηση ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βαγγέλης Πήχας (ως πρόεδρος επιτροπής Ποιότητας Ζωής) και όχι η κα Ούζα, παρότι πρόκειται για πολεοδομικό ζήτημα. Η επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει μόνο την οδό Κορυτσάς και να αποζημιώσει για τυχόν απαλλοτριώσεις τους πολίτες (περίπου 100.000 ευρώ). Ο άλλος δρόμος, η οδός Τουρτούρη, απορρίφθηκε.  

Η Περιφέρεια Ηπείρου διατύπωσε διαφορετική άποψη για το θέμα, για το πρώτο τμήμα της οδού Κορυτσάς, κάνοντας άρση απαλλοτρίωσης. Όπως εξήγησε η κα Κουμπούρη, το θέμα εξελίχθηκε χωρίς γνωμάτευση του δημοτικού συμβουλίου, το 2018. Σημειώνεται ότι οι προσφυγές ιδιοκτητών γίνονται και με γνώμονα αν με τη ρυμοτόμηση, τα οικόπεδά τους γίνονται οικοδομήσιμα.

Για το άλλο κομμάτι, πίσω από το Μουσικό Σχολείο, έγινε νέα προσφυγή για αποχαρακτηρισμό κοινόχρηστων χώρων άλλη οικογένεια. Σύμφωνα πάλι με την κα Κουμπούρη ούτε τότε πήρε απόφαση το δημοτικό συμβούλιο, οπότε ο περιφερειάρχης αποφάσισε να διατηρηθεί ο δρόμος, με υποχρέωση αποζημίωσης από πλευράς του Δήμου. Η νομική υπηρεσία του Δήμου πρόσβαλε την απόφαση, όχι σε ό,τι αφορά το κομμάτι διατήρησης του δρόμου, αλλά για το θέμα της αποζημίωσης.

Τα περίπλοκα δεν σταματάνε εδώ. Τρίτος πολίτης που προσφεύγει, ζητάει τροποποίηση του ρυμοτομικού με συνολική άρση απαλλοτρίωσης για εκτάσεις και δρόμους. Η υπηρεσία του Δήμου κρίνει ότι πρέπει να διατηρηθεί ο δρόμος (Κορυτσάς) και ότι πρέπει να διανοιχθεί. Η κα Κουμπούρη ξεκαθάρισε ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αποφανθεί επί του ζητήματος.

Αυτά σε ό,τι αφορά το «σώμα» της υπόθεσης.

Το πολιτικό πρόβλημα που αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά, είναι ότι, σε μια από τις ελάχιστες φορές που έχει τοποθετηθεί στο δημοτικό συμβούλιο η κα Τύρου-Ούζα, παρότι έχει μια από τις βασικότερες αντιδημαρχίες, ήταν για να δηλώσει ότι απέχει της ψηφοφορίας γιατί δεν ενημερώθηκε από την υπηρεσία για τις ενέργειές της.

Προφανώς, η πολιτική προϊστάμενη πρέπει να γνωρίζει τι γίνεται στην υπηρεσία και να συνεργάζεται με τα στελέχη της. Αυτό που ουσιαστικά κατήγγειλε είναι ότι δεν ενημερώνεται. Στην τοποθέτησή της είπε ότι δεν ενημερώθηκε για την προσφυγή κατά της απόφασης του περιφερειάρχη και πως θα προτιμούσε «μια πιο συλλογική λύση», που δεν την πρότεινε όμως η υπηρεσία.

Μόλις η κα Τύρου-Ούζα είπε ότι απέχει της ψηφοφορίας, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας είπε ότι παρατηρεί πρόβλημα επικοινωνίας πολιτικού προϊσταμένου-υπηρεσιακών παραγόντων με τον πρόεδρο του σώματος Δημήτρης Παπαγεωργίου να του απαντά: «Εντάξει, το σχολιάζετε έτσι τώρα εσείς».

Η κα Τύρου-Ούζα ήταν μια προσωπική επιλογή του δημάρχου και εκτός των «ομίλων» της δημοτικής αρχής (σημειωτέον ότι η κα Τύρου-Ούζα είχε έρθει πρώτη σε ψήφους). Τώρα, φαίνεται ότι πρακτικά δεν υπάρχει επαφή και συνεργασία, καθιστώντας επί της ουυσίας μια αντιδημαρχιακή θέση δυσλειτουργική...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back