Περισσότερες από τις μισές μεγάλες λίμνες και ταμιευτήρες στον κόσμο έχουν συρρικνωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά για τη γεωργία, την υδροηλεκτρική ενέργεια και την ανθρώπινη κατανάλωση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη.
Ομάδα διεθνών ερευνητών ανέφερε ότι ορισμένες από τις σημαντικότερες πηγές γλυκού νερού στον κόσμο -από την Κασπία Θάλασσα έως τη λίμνη Τιτικάκα της Νότιας Αμερικής- έχασαν συνολικά περίπου 22 γιγατόνους νερό ετησίως για σχεδόν τρεις δεκαετίες, που αντιστοιχεί σε περίπου 17 φορές τον όγκο της λίμνης Mead, του μεγαλύτερου ταμιευτήρα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Fangfang Yao, υδρολόγος επιφανειακών υδάτων στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, δήλωσε ότι το 56% της μείωσης των φυσικών λιμνών οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας και στην ανθρώπινη κατανάλωση, με την αύξηση της θερμοκρασίας να καταλαμβάνει «το μεγαλύτερο ποσοστό».
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν σχεδόν 2.000 μεγάλες λίμνες χρησιμοποιώντας δορυφορικές μετρήσεις σε συνδυασμό με κλιματικά και υδρολογικά μοντέλα.
Διαπίστωσαν ότι η μη βιώσιμη ανθρώπινη χρήση, οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις και τις απορροές, η καθίζηση και η άνοδος της θερμοκρασίας έχουν οδηγήσει σε πτώση της στάθμης των λιμνών σε παγκόσμιο επίπεδο, με το 53% των λιμνών να παρουσιάζει μείωση από το 1992 έως το 2020.
Οι επιστήμονες και οι ακτιβιστές επισημαίνουν εδώ και καιρό ότι είναι απαραίτητο να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη πέραν του 1,5 βαθμού Κελσίου για να αποφευχθούν οι πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα ο κόσμος θερμαίνεται με ρυθμό περίπου 1,1°C.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ανθρώπινη χρήση στέγνωσε λίμνες, όπως τη θάλασσα Αράλ και τη Νεκρά Θάλασσα, ενώ λίμνες στο Αφγανιστάν, την Αίγυπτο και τη Μογγολία επλήγησαν από την άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία μπορεί να αυξήσει την απώλεια νερού στην ατμόσφαιρα.
Η στάθμη των υδάτων αυξήθηκε στο ένα τέταρτο των λιμνών, συχνά ως αποτέλεσμα της κατασκευής φραγμάτων σε απομακρυσμένες περιοχές όπως το εσωτερικό οροπέδιο του Θιβέτ.
Με πληροφορίες από το Reuters. Φωτογραφία αρχείου: Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε με drone στις 18 Ιουλίου 2022, δείχνει ένα σκάφος παγιδευμένο στη λάσπη στην αποξηραμένη όχθη της λίμνης Brenet/EPA/ANTHONY ANEX