Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η πιο διαδεδομένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δολοφονίες που σχετίζονται με το φύλο αποτελούν την πιο ακραία μορφή βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και συχνά είναι το αποτέλεσμα προηγούμενων μορφών βίας που ασκούνται εναντίον τους μέσα στο σπίτι τους.
Υπολογίζεται ότι 140 γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν στα χέρια του συντρόφου τους ή μέλους της οικογένειάς τους κάθε μέρα, σύμφωνα με τις νέες παγκόσμιες εκτιμήσεις του ΟΗΕ για τις γυναικοκτονίες.
Στην Ελλάδα μόνο τη φετινή χρονιά έχουν σκοτωθεί 15 γυναίκες, ενώ από το 2020 έχουν χαθεί 123 στη χώρα μας.
Η έκθεση του UN Women διαπίστωσε ότι 85.000 γυναίκες και κορίτσια θα δολοφονηθούν από πρόθεση από άνδρες το 2023, με το 60% (51.100) αυτών των θανάτων να διαπράττονται από κάποιο κοντινό πρόσωπο του θύματος. Η οργάνωση δήλωσε ότι τα στοιχεία της έδειξαν ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, το πιο επικίνδυνο μέρος για μια γυναίκα είναι το σπίτι της, όπου η πλειονότητα των γυναικών πεθαίνει από τα χέρια των ανδρών.
Οι παγκόσμιες εκτιμήσεις του ΟΗΕ σχετικά με τις γυναικοκτονίες, που ορίζονται ως οι δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών που σχετίζονται με το φύλο, έδειξαν συνολική μείωση σε σχέση με τους 89.000 εκ προθέσεως θανάτους γυναικών και κοριτσιών το 2022, αλλά αύξηση του αριθμού των δολοφονιών από τους συντρόφους και τα μέλη της οικογένειας.
Τα στοιχεία του οργανισμού του ΟΗΕ που είναι αφιερωμένος στην ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών έδειξαν ότι η Αφρική κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά γυναικοκτονιών που σχετίζονται με την οικεία ζωή και τον σύντροφο, με εκτιμώμενα 21.700 θύματα το 2023, ακολουθούμενη από την Αμερική και στη συνέχεια την Ωκεανία.
Στην Ευρώπη και την Αμερική, οι περισσότερες γυναίκες σκοτώθηκαν από τους συντρόφους τους, ενώ αλλού, τα στενά μέλη της οικογένειας ήταν οι κύριοι δράστες.
Η UN Women δήλωσε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία για τρεις χώρες - Γαλλία, Νότια Αφρική και Κολομβία - επιβεβαίωσαν ότι ένα «σημαντικό ποσοστό» των γυναικών που σκοτώθηκαν από τους ερωτικούς τους συντρόφους είχαν προηγουμένως καταγγείλει κάποια μορφή βίας στις αρχές πριν από το θάνατό τους.
Η έκθεση ανέφερε ότι, ενώ άνδρες και γυναίκες είναι θύματα βίας από τους οικείους συντρόφους ή την οικογένεια, οι άνδρες αντιπροσώπευαν το 80% του συνόλου των παγκόσμιων θυμάτων ανθρωποκτονιών το 2023, αλλά μόνο το 12% αυτών των θανάτων αποδόθηκε σε θανατηφόρα βία εντός της οικογένειας, σε σύγκριση με το 60% των γυναικών.
Ωστόσο, ο οργανισμός του ΟΗΕ δήλωσε ότι η υποβολή εκθέσεων σχετικά με τις παγκόσμιες εκτιμήσεις για τις γυναικοκτονίες παρεμποδίζεται από την ανεπαρκή συλλογή δεδομένων από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και ότι υπάρχουν λίγες κυβερνήσεις που συλλέγουν ακριβή στοιχεία για τις γυναικοκτονίες που διαπράττονται εκτός της οικογενειακής σφαίρας.
«Ενώ τα κράτη μέλη έχουν υιοθετήσει ολοένα και περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών τα τελευταία χρόνια, η λογοδοσία των προσπαθειών των χωρών για την καταπολέμηση των δολοφονιών λόγω φύλου μετριέται επίσης από την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των στατιστικών τους για τις γυναικοκτονίες», αναφέρεται στην έκθεση. «Σημαντικές προσπάθειες για την αντιστροφή της αρνητικής τάσης όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των δεδομένων θα αύξαναν έτσι τη λογοδοσία των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών».