ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σπάει κάθε ρεκόρ η παγκόσμια θερμοκρασία

Εικόνα του άρθρου Σπάει κάθε ρεκόρ η παγκόσμια θερμοκρασία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/07/2024, 11:07
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο κόσμος «ψήνεται» επί 12 συνεχόμενους μήνες σε θερμοκρασίες 1,5°C υψηλότερες από το μέσο όρο τους πριν από την εποχή των ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Οι θερμοκρασίες μεταξύ Ιουλίου 2023 και Ιουνίου 2024 ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, διαπίστωσαν οι επιστήμονες, δημιουργώντας ένα ετήσιο διάστημα κατά το οποίο η Γη ήταν κατά 1,64°C θερμότερη από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή.

Ο Ιούνιος του 2024 ήταν ο θερμότερος Ιούνιος όλων των εποχών, σηματοδοτώντας τον 13ο συνεχόμενο μήνα με θερμοκρασίες ρεκόρ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή κλιματική υπηρεσία Copernicus.


Σηματοδότησε επίσης τον 12ο συνεχόμενο μήνα που ο κόσμος ήταν κατά 1,5 βαθμό Κελσίου θερμότερος από την προβιομηχανική εποχή.

«Είναι μια αυστηρή προειδοποίηση ότι πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά σε αυτό το πολύ σημαντικό όριο που έχει τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε σε συνέντευξή του ο ανώτερος κλιματολόγος της Copernicus, Νικολά Ζιλιέν. «Η παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται. Και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς».

Το όριο του 1,5°C είναι σημαντικό, διότι είναι το όριο αύξησης της θερμοκρασίας που συμφωνήθηκε σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015.

Το περισσότερο από ένα χρόνο διαρκές σερί της Γης με τη ζέστη που σπάει ρεκόρ θα μπορούσε σύντομα να τελειώσει, αλλά όχι το κλιματικό χάος που το συνοδεύει, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Ο φετινός Ιούνιος

Ο πλανήτης για τον Ιούνιο του 2024 είχε μέση θερμοκρασία 16,66 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 0,67 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο των 30 ετών για τον μήνα, σύμφωνα με το Copernicus.

Έσπασε το ρεκόρ του θερμότερου Ιουνίου, που είχε σημειωθεί ένα χρόνο νωρίτερα, κατά 0,14ºC και είναι ο τρίτος θερμότερος μήνας στα αρχεία του Copernicus, τα οποία ξεκινούν από το 1940, πίσω μόνο από τον περασμένο Ιούλιο και τον περασμένο Αύγουστο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back