tc1
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Σκλούπο ή επισήμως Αμπελοχώρι

Εικόνα του άρθρου Σκλούπο ή επισήμως Αμπελοχώρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2024, 09:15
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ - ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το Σκλούπο είναι ένα πετρόκτιστο χωριό στα Βόρεια Τζουμέρκα, ένα από τα χωριά της Ηπείρου που είχε πολλούς μαστόρους. Παραμένει δε περισσότερο γνωστό με την παλιά του ονομασία, παρά με τη νέα και επίσημη ονομασία: «Αμπελοχώρι» λόγω και των αμπελώνων στην περιοχή.

Το Σκλούπο πριν γίνει Αμπελοχώρι εν έτει 1929, είχε πάρει για λίγους μήνες την ονομασία «Κιδριά» (Κεδριά).

Ο ρωσογερμανός γλωσσολόγος Μαξ Βάσμερ (1886-1962) που μελέτησε τα σλάβικα τοπωνύμια στην Ελλάδα έχει υποστηρίξει ότι το τοπωνύμιο Σκλούπο προέρχεται από σλάβικη λέξη που σημαίνει «κολόνα, πύργος».

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστας Ευ. Οικονόμου έχει διατυπώσει άλλη άποψη: Ότι το τοπωνύμιο προέρχεται από αλβανική λέξη που σημαίνει «τόπος με λάσπη, βάλτος». Σε αυτό το σημείο, για να ενισχύσει το επιχείρημά του, αναφέρει ότι το Σκλούπο βρισκόταν αρχικά στη θέση «Πολιτσιές», στο μεγαλύτερο πεδινό ομαλό τμήμα του χωριού κοντά στον ποταμό Άραχθο.

Στον ποταμό Άραχθο, βρίσκεται το γεφύρι της Πολιτσάς, που ενώνει το Αμπελοχώρι με το απέναντι χωριό, το Φορτόσι. Το γεφύρι αυτό κατασκευάστηκε το 1874. Τη δεκαετία του ’30, πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χτίστηκαν τρία επιπλέον βοηθητικά τόξα.

Τα τελευταία χρόνια, κάθε Ιούλιο, στο χωριό διοργανώνεται από τον Σύλλογο Απανταχού Αμπελοχωριτών ένας ανώμαλος δρόμος, ο οποίος είναι γνωστός με την παλιά ονομασία του χωριού: Skloup Trail Run.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back