ΚΟΣΜΟΣ

Σι Τζινπίνγκ προς Βλ. Πούτιν: «Μαζί οδηγούμε τις αλλαγές»

Εικόνα του άρθρου Σι Τζινπίνγκ προς Βλ. Πούτιν: «Μαζί οδηγούμε τις αλλαγές»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2023, 12:23
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναχώρησε από τη Ρωσία σήμερα Τετάρτη μετά από μια μεγαλειώδη επίδειξη αλληλεγγύης κατά της Δύσης, η οποία κατέληξε με την υπόσχεση των δύο ηγετών να συνεργαστούν για τη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του ο Σι αναφέρθηκε ελάχιστα στη σύγκρουση στην Ουκρανία δηλώνοντας  ότι η Κίνα έχει «αμερόληπτη θέση». Δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι οι προσπάθειες του Σι να παίξει τον ρόλο του ειρηνοποιού είχαν αποδώσει αποτελέσματα, αλλά ούτε και έκανε κάποια προσφορά άμεσης υποστήριξης στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

Ωστόσο, καθώς ο Σι αποχωρούσε, είπε στον Πούτιν: «Τώρα υπάρχουν αλλαγές που δεν έχουν συμβεί εδώ και 100 χρόνια. Όταν είμαστε μαζί, οδηγούμε αυτές τις αλλαγές».

«Συμφωνώ», είπε ο Πούτιν, στον οποίο απάντησε ο Σι: «Να προσέχεις τον εαυτό σου αγαπητέ φίλε, σε παρακαλώ».

Σχολιάζοντας τη συνάντηση Σι-Πούτιν, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η θέση της Κίνας δεν είναι αμερόληπτη και κάλεσε το Πεκίνο να πιέσει τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία, προκειμένου να τερματιστεί η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Επιθέσεις

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, κι ενώ ο Σι βρισκόταν στη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια «μαζική αεροπορική επιδρομή», εκτοξεύοντας 21 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136, δήλωσε την σήμερα το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Καθώς ο Σι ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από τη Μόσχα, οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε όλη την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, καθώς και στα βόρεια και ανατολικά της Ουκρανίας, με αναφορές για επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά χωρίς μεγάλες καταστροφές.


«Αγαπημένοι φίλοι»

Η επίσκεψη του Σι στη Μόσχα, η οποία προαναγγέλθηκε από το Κρεμλίνο ως μια επίδειξη υποστήριξης από τον ισχυρότερο φίλο του, περιείχε προσεκτικά σκηνοθετημένη μεγαλοπρέπεια και τελετές, αλλά το θέαμα σημαδεύτηκε επίσης από άφθονη επίδειξη καλοσύνης μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Σι και ο Πούτιν αναφέρθηκαν ο ένας στον άλλον ως αγαπημένοι φίλοι, υποσχέθηκαν οικονομική συνεργασία και χαρακτήρισαν τις σχέσεις των χωρών τους ως τις καλύτερες που υπήρξαν ποτέ.

«Συμμερίστηκαν (οι ηγέτες) την άποψη ότι αυτή η σχέση έχει ξεπεράσει κατά πολύ το διμερές πεδίο και έχει αποκτήσει κρίσιμη σημασία για το παγκόσμιο τοπίο και το μέλλον της ανθρωπότητας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κίνα.

Με πληροφορίες από το Reuters. Φωτογραφία: kremlin.ru

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back