ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης

Εικόνα του άρθρου Σήμερα η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/06/2016, 12:48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα Πέμπτη 16 Ιουνίου το απόγευμα στο Λουξεμβούργο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) αναμένεται να αποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Μετά το «πράσινο φως» του Εuro Working group, οι διοικητές του ΕΜΣ υπό την προεδρία του Γερούν Ντέισελμπλουμ θα δρομολογήσουν την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Ταυτόχρονα οι δύο πλευρές θα υπογράψουν την επικαιροποίηση του μνημονίου, που προέκυψε από την πρώτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με το Reuters η δόση των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα εκταμιευθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το διοικητικό συμβούλιο του ESM θα συμφωνήσει αύριο Παρασκευή στην εκταμίευση της δόσης και τα χρήματα θα μεταφερθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως αναφέρουν δηλώσεις αξιωματούχων στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Για την ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντικό εκτός από την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου να δοθούν και τα πρώτα κεφάλαια για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Βάσει του σχεδιασμού, μέχρι το τέλος Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να πληρωθεί 1,3 δισ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ενώ επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να δοθεί μέσα στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στους προμηθευτές των νοσοκομείων αλλά και του ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε το χρήμα να «γυρίσει» στην αγορά με το που θα καταβληθεί από το ελληνικό Δημόσιο.

Τα υπόλοιπα χρήματα από τα 7,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών δαπανών της χώρας.

Μέσα στον Ιούλιο θα πρέπει να αποπληρωθούν 2,9 δισ. ευρώ για χρεολύσια (είναι οι αποπληρωμές των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ αλλά και μια δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ουσιαστικές δανειακές υποχρεώσεις (μόλις 100 εκατ. ευρώ), ενώ τον Σεπτέμβριο υπάρχουν λήξεις 700 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι τόκοι Ιουλίου-Αυγούστου ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3