ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: «Δεν αποδεχόμαστε» το αποτέλεσμα των εκλογών

Εικόνα του άρθρου Σερβία: «Δεν αποδεχόμαστε» το αποτέλεσμα των εκλογών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/12/2023, 19:16
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: «Δεν αποδεχόμαστε» το αποτέλεσμα των εκλογών

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στο κέντρο του Βελιγραδίου, στη μεγαλύτερη διαμαρτυρία που έχει γίνει μέχρι στιγμής για τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου, τα αποτελέσματα των οποίων ζητούν να ακυρωθούν.

Οι διαδηλωτές ανεμίζοντας σερβικές σημαίες και κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Δεν αποδεχόμαστε» επευφημούσαν τη Μαρινίκα Τέπιτς, ηγέτιδα της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας «Σερβία κατά της βίας», η οποία βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 18 Δεκεμβρίου.

Το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) κέρδισε το 46,72% των ψήφων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της κρατικής εκλογικής επιτροπής.

«Αυτές οι εκλογές πρέπει να ακυρωθούν», είπε η Τέπιτς, η οποία ανέβηκε στη σκηνή με τη βοήθεια δύο συναδέλφων της, στους διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το ξενοδοχείο-ορόσημο Moskva.

Το κόμμα «Σερβία κατά της βίας», η οποία κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις γενικές εκλογές, κατηγόρησε το SNS για εκτεταμένη νοθεία, κάτι που οι αρχές αρνούνται.

Μια διεθνής αποστολή παρατηρητών μετά την ψηφοφορία δήλωσε ότι το SNS απέκτησε αθέμιτο πλεονέκτημα μέσω της μεροληψίας των μέσων ενημέρωσης, της αθέμιτης επιρροής του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και των παρατυπιών της ψηφοφορίας, όπως η εξαγορά ψήφων.

Οι σερβικές αρχές αρνούνται κάθε παρατυπία.

Η αντιπολίτευση πραγματοποιεί από τις 17 Δεκεμβρίου καθημερινές διαμαρτυρίες κατά του εκλογικού αποτελέσματος μπροστά από την εκλογική επιτροπή, προσελκύοντας τις περισσότερες φορές μερικές εκατοντάδες άτομα.

Η διαμαρτυρία του Σαββάτου υποστηρίχθηκε από φοιτητικές οργανώσεις και από μια πρωτοβουλία που συγκεντρώνει δημόσια πρόσωπα, μεταξύ των οποίων διακεκριμένους διανοούμενους και ηθοποιούς, με την ονομασία ProGlas.

Τα πλήρη αποτελέσματα των εκλογών δεν αναμένεται να δημοσιευθούν πριν από τον επόμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back