ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Saxo Bank: Οι «εξωφρενικές προβλέψεις» μιας τράπεζας

Εικόνα του άρθρου Saxo Bank: Οι «εξωφρενικές προβλέψεις» μιας τράπεζας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/12/2023, 22:04
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ομαλός δρόμος που ακολούθησε ο κόσμος μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση, με σταθερή γεωπολιτική, χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλά επιτόκια, διακόπηκε κατά τη διάρκεια των ετών της πανδημίας, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους επενδυτές να ποντάρουν μια επιστροφή στην κανονικότητα. Το 2024, καθίσταται σαφές ότι ο ομαλός δρόμος τελειώνει, στέλνοντας τον κόσμο σε ένα επικίνδυνα αβέβαιο μέλλον, προβλέπει η δανέζικη επενδυτική τράπεζα Saxo Bank σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Όπως σημειώνει «οι εξωφρενικές προβλέψεις μας για το 2024 εξετάζουν πώς ο κόσμος θα οδηγηθεί στο τέλος της ‘παλιάς κανονικότητας’ και πώς οι νέες τεχνολογίες θα επιλύσουν παλιά προβλήματα, δημιουργώντας παράλληλα νέα, ίσως πιο επικίνδυνα διλήμματα».

Οι προβλέψεις επικεντρώνονται σε μια «σειρά από απίθανα αλλά υποτιμημένα» γεγονότα, τα οποία, αν συμβούν, θα «προκαλέσουν σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές». Οι προβλέψεις δεν είναι αντιπροσωπευτικές των επίσημων απόψεων της τράπεζας.

Μεταξύ αυτών των προβλέψεων είναι ένας φόρος πλούτου στην ΕΕ, το «τέλος του καπιταλισμού» στις ΗΠΑ και μια μεγάλη κρίση υγείας που θα προκύψει από τα φάρμακα για την παχυσαρκία.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερη χρηματοδότηση για μια σειρά μακροπρόθεσμων πολιτικών στόχων, όπως ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο επικεφαλής του τμήματος μετοχικής στρατηγικής της Saxo Bank, Peter Garnry, πρότεινε στους ηγέτες του μπλοκ να εφαρμόσουν έναν φόρο περιουσίας 2%.

Επικαλούμενος την Παγκόσμια Έκθεση Φοροδιαφυγής 2024, ο Garnry σημείωσε ότι παρά το τεράστιο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που διαθέτει σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, η ΕΕ έχει 499 δισεκατομμυριούχους (σε δολάρια ΗΠΑ) οι οποίοι πληρώνουν τον χαμηλότερο προσωπικό φόρο ως ποσοστό του πλούτου σε σύγκριση με τους δισεκατομμυριούχους της Βόρειας Αμερικής και της Ανατολικής Ασίας.

Ένας φόρος πλούτου 2% για τους δισεκατομμυριούχους της ΕΕ θα μπορούσε να συγκεντρώσει 42 δισεκατομμύρια ευρώ (45,5 δισεκατομμύρια δολάρια) για τη χρηματοδότηση βασικών στόχων πολιτικής, ενώ ένας ευρύτερος φόρος 2% για τους πολυεκατομμυριούχους θα μπορούσε να αυξήσει το ποσό αυτό σε 100-150 δισεκατομμύρια ευρώ, προέβλεψε ο Garnry.

Τα φάρμακα για την παχυσαρκία

Η επιτυχία των νέων φαρμάκων παχυσαρκίας GLP-1 αποτέλεσε βασικό στοιχείο για το 2023, με το εξαιρετικά δημοφιλές Wegovy να ωθεί τη δανέζικη Novo Nordisk να εκτοπίσει την LVMH ως την πολυτιμότερη εισηγμένη εταιρεία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Saxo αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να αυξηθεί η εξάρτηση από τέτοια φάρμακα σε βαθμό που οι πληθυσμοί να μειώσουν την άσκηση και να αυξήσουν την πρόσληψη πρόχειρου φαγητού.

Εάν αυτό συμπέσει με το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις και οι ασφαλιστές υγείας των ΗΠΑ βλέπουν τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας όλο και περισσότερο ως πιθανή εξοικονόμηση κόστους, η ζήτηση θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα ύψη και να ξεπεράσει κατά πολύ την προσφορά, αφήνοντας όσους έχουν ξεκινήσει μια πορεία θεραπείας χωρίς πρόσβαση και, ως εκ τούτου, εκτεθειμένους σε αυτή την αλλαγή στις συνήθειες του τρόπου ζωής.

Το τέλος του αμερικανικού καπιταλισμού

Σε ένα όλο και πιο αβέβαιο γεωπολιτικό σκηνικό, η ανώτερη στρατηγικός σύμβουλος σταθερού εισοδήματος της Saxo, Althea Spinozzi, υπέθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να αναγκαστεί να αυξήσει περαιτέρω τις αμυντικές δαπάνες, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ίσως χρειαστεί ακόμη να σφίξει τη νομισματική πολιτική εν μέσω ενός δεύτερου κύματος πληθωρισμού.

Προκειμένου να αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή, το Κογκρέσο μπορεί να αναγκαστεί να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες, οδηγώντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού πάνω από το 10% του ΑΕΠ.

Κατανοώντας ότι η πολιτική σταθερότητα εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη ικανότητά της να χρηματοδοτεί ένα τεράστιο έλλειμμα μέσω της έκδοσης κρατικών ομολόγων, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει την ελκυστικότητα των τελευταίων.

«Υπό την έντονη πίεση του Λευκού Οίκου, το Κογκρέσο κάνει αφορολόγητα τα κέρδη κεφαλαίου και τα έσοδα από τόκους στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, ενθαρρύνοντας τους Αμερικανούς να τα αγοράσουν. Με το δημόσιο χρέος στα χέρια των εγχώριων επενδυτών, το κόστος της χρηματοδότησης γίνεται λιγότερο ασταθές», γράφει η Saxo.

«Αυτή η δραματική κίνηση σηματοδοτεί το τέλος του καπιταλισμού στις ΗΠΑ, καθώς το χρήμα εναλλάσσεται από τις ιδιωτικές εταιρείες στο δημόσιο και η κατοχή περιουσιακών στοιχείων υψηλότερου κινδύνου γίνεται πολύ ακριβή».

Έθιμο

Η τράπεζα κάνει μια σειρά από «εξωφρενικές προβλέψεις» κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία και ορισμένες από αυτές έχουν πράγματι επαληθευτεί - ή τουλάχιστον πλησίασαν.

Το 2015, η Saxo Bank προέβλεψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ψήφιζε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από μια συντριπτική νίκη του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, προέβλεψε ότι η Γερμανία θα εισερχόταν σε ύφεση το 2019 -την οποία η χώρα απέφυγε οριακά- και στοιχημάτισε ότι το bitcoin θα γνώριζε ένα θεαματικό ράλι το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back