ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σαουδική Αραβία: Νέες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου

Εικόνα του άρθρου Σαουδική Αραβία: Νέες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/06/2023, 00:38
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών Opec+ κατέληξε σε συμφωνία για την παράταση των περικοπών στην παραγωγή και το επόμενο έτος, εν όψει της πτώσης των τιμών και της διαφαινόμενης υπερπροσφοράς.

Το πετρελαϊκό καρτέλ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι μεγάλοι παραγωγοί Σαουδική Αραβία, Ιράκ και Ρωσία φέρεται να συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή του κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βιέννη.

Παράλληλα η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε πρόσθετη εθελοντική μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, οι οποίες θα αρχίσουν τον Ιούλιο

Η συμφωνία ήρθε μετά από μια διαμάχη με τα αφρικανικά μέλη σχετικά με τον τρόπο μέτρησης των περικοπών τους, η οποία καθυστέρησε τη συνεδρίαση κατά αρκετές ώρες. Η διαφωνία προκάλεσε έναν καταιγισμό παράλληλων συναντήσεων, καθώς οι υπουργοί παζάρευαν τις λεπτομέρειες.

Μια ομάδα υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να προσπαθούσε να πείσει υποπαραγωγικές χώρες όπως η Νιγηρία και η Αγκόλα να έχουν πιο ρεαλιστικούς στόχους παραγωγής, αλλά το κέρδος τους θα έβγαινε εις βάρος των αφρικανικών χωρών


Ξανά προς τα πάνω;

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έδωσε στους καταναλωτές παγκοσμίως κάποια ανακούφιση από τον πληθωρισμό. Είναι πιθανό η τελευταία μείωση της παραγωγής να στείλει τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω και μαζί τους το κόστος της βενζίνης.

Το γεγονός ότι οι Σαουδάραβες θεώρησαν αναγκαία μια ακόμη μείωση υπογραμμίζει τις αβέβαιες προοπτικές για τη ζήτηση καυσίμων τους επόμενους μήνες. Υπάρχουν ανησυχίες για την οικονομική αδυναμία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ η ανάκαμψη της Κίνας από τους περιορισμούς του COVID-19 ήταν λιγότερο ισχυρή από ό,τι πολλοί ήλπιζαν.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, The Guardian



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back