ΚΟΣΜΟΣ

Σ. Αραβία: Μία ακόμη ειρηνευτική συνομιλία για τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Εικόνα του άρθρου Σ. Αραβία: Μία ακόμη ειρηνευτική συνομιλία για τον πόλεμο στην Ουκρανία;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/08/2023, 23:09
ΚΟΣΜΟΣ

Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης του πολέμου στην Ουκρανία το Σάββατο, ανέφεραν τα σαουδαραβικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχε αντιπροσωπεία από τη Ρωσία.

Ανώτεροι αξιωματούχοι από περίπου 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Νότιας Αφρικής και της Ινδίας, συμμετέχουν στις συζητήσεις στην παράκτια πόλη Τζέντα της Ερυθράς Θάλασσας.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της ελπίζουν ότι το διήμερο αυτό θα οδηγήσει σε συμφωνία επί βασικών αρχών για τον ειρηνικό τερματισμό της 17μηνης σύγκρουσης και θα κερδίσει τις μη δυτικές χώρες που μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει ουδέτερες στη σύγκρουση λόγω των στενών δεσμών τους με τη Μόσχα.

Ενόψει της συνόδου κορυφής, οι βοηθοί του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσαν ότι οι εκπρόσωποι θα εξετάσουν το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων του, το οποίο περιλαμβάνει την αποχώρηση της Ρωσίας από το ουκρανικό έδαφος και την επιστροφή της Κριμαίας στον έλεγχο του Κιέβου.

Δεν είναι σαφές εάν οι συνομιλίες αποσκοπούν στην έκδοση κοινής δήλωσης.


Τι είπαν Ουκρανία και Ρωσία

«Προβλέπω ότι η συζήτηση δεν θα είναι εύκολη, αλλά η αλήθεια είναι με το μέρος μας», δήλωσε ο Αντρέι Γέρμακ, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Παρασκευή.

«Έχουμε πολλές διαφωνίες και έχουμε ακούσει πολλές θέσεις, αλλά είναι σημαντικό να μοιραστούμε τις αρχές μας», δήλωσε ο Γέρμακ, ο οποίος ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας. «Το καθήκον μας είναι να ενώσουμε όλο τον κόσμο γύρω από την Ουκρανία».

Στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την Παρασκευή, ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι «ένας δίκαιος και ειλικρινής τερματισμός της ρωσικής επιθετικότητας θα ωφελήσει όλους στον κόσμο. Όλους!»

Αν και η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι θα παρακολουθεί τις συνομιλίες.

Ενώ η σύγκρουση μαίνεται, Ουκρανοί, Ρώσοι και διεθνείς αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν καμία προοπτική άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Η συνάντηση του Σαββάτου ακολουθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διοργάνωσε η Ουκρανία στην Κοπεγχάγη τον Ιούνιο, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί για να είναι ανεπίσημες και δεν κατέληξαν σε επίσημη δήλωση.


Το Ριάντ

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία σε θέματα πετρελαϊκής πολιτικής, αλλά έχει προβάλει τους δεσμούς της και με τις δύο πλευρές και έχει τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής στον πόλεμο.

Έχει υποστηρίξει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας καθώς και τη μονομερή προσάρτηση εδαφών στην ανατολική Ουκρανία.

Το Ριάντ βοήθησε επίσης στη διαμεσολάβηση για την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας πέρυσι.

Υπό τον ντε φάκτο κυβερνήτη πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, το βασίλειο επιδιώκει μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή και πιέζει να διευρύνει τους δεσμούς του με μεγάλες δυνάμεις εκτός του παλαιού πλαισίου της σχέσης του με τις ΗΠΑ.

Τον Μάιο, το βασίλειο φιλοξένησε τον Ζελένσκι σε μια αραβική σύνοδο κορυφής στην Τζέντα, όπου κατηγόρησε ορισμένους Άραβες ηγέτες ότι «κλείνουν τα μάτια» στη φρίκη της ρωσικής εισβολής.


Το Πεκίνο

Η Κίνα έχει επίσης συζητήσει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο για την ίδια στη σύγκρουση. Το Πεκίνο περιγράφει τον εαυτό του ως ουδέτερο μέρος, αλλά η Δύση έχει επικρίνει τους στενούς δεσμούς του με τη Ρωσία.

Τον Μάρτιο, το Πεκίνο μεσολάβησε για την επανέναρξη των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του αρχιεθνικού εχθρού της, του Ιράν.

Το Πεκίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι θα στείλει στην Τζέντα τον ειδικό αντιπρόσωπό του για ευρασιατικές υποθέσεις, Λι Χούι.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση μιας πολιτικής λύσης στην κρίση στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου.

Όπως και η Κίνα, η Ινδία έχει διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, αρνήθηκε να την καταδικάσει για τον πόλεμο και έχει αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Με πληροφορίες από DW, AFP, Reuters, Euractiv

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back