ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν για τα σιτηρά

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν για τα σιτηρά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2023, 16:54
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να πείσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επιστρέψει σε μια συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία όταν οι δύο ηγέτες συναντηθούν σήμερα στο ρωσικό θέρετρο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία εγκατέλειψε τη συμφωνία τον Ιούλιο -ένα χρόνο μετά τη διαμεσολάβησή της από τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία- με τη δικαιολογία ότι οι δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων αντιμετώπιζαν εμπόδια και ότι δεν πήγαιναν αρκετά ουκρανικά σιτηρά σε χώρες που τα είχαν ανάγκη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τον Ερντογάν, ο οποίος είχε προηγουμένως διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να πείσει τον Πούτιν να επιμείνει στη συμφωνία, θα πραγματοποιηθούν το μεσημέρι, ώρα Μόσχας.

«Παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ», δήλωσε ο επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Ακίφ Καγκατάι Κίλιτς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber.

«Η τρέχουσα κατάσταση (της συμφωνίας για τα σιτηρά) θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα. Είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά ελπίζουμε να επιτύχουμε επιτυχία», δήλωσε ο Κίλιτς.

Η συμφωνία αποσκοπούσε στη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές μέσω της Μαύρης Θάλασσας και στην ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε πλήρη κλίμακα τον περασμένο Φεβρουάριο.


Πρόταση ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Πέμπτη ότι απέστειλε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «ένα σύνολο συγκεκριμένων προτάσεων» με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας.

Ένα από τα κύρια αιτήματα της Μόσχας είναι η επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας με το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. Η ΕΕ την απέκοψε τον Ιούνιο του 2022 στο πλαίσιο των σαρωτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην εισβολή.

Η Ρωσία συζητούσε επίσης μια πρωτοβουλία του Πούτιν για την προμήθεια έως και 1 εκατομμυρίου τόνων ρωσικών σιτηρών στην Τουρκία σε μειωμένες τιμές για την επακόλουθη επεξεργασία τους σε τουρκικά εργοστάσια και την αποστολή τους στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Για τη Ρωσία, ο Ερντογάν είναι ένας βασικός διαμεσολαβητής - και ένας που σέβεται προσωπικά ο Πούτιν. Είναι η πρώτη τους προσωπική συνάντηση από τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back