ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Οι πάγοι έλιωσαν, τα ποτάμια φούσκωσαν, 10.000 σπίτια πλημμύρισαν

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Οι πάγοι έλιωσαν, τα ποτάμια φούσκωσαν, 10.000 σπίτια πλημμύρισαν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2024, 12:26
ΚΟΣΜΟΣ

Τα νερά από τις πλημμύρες ανέβαιναν σε δύο πόλεις στα Ουράλια Όρη της Ρωσίας την Κυριακή, αφού ο τρίτος μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ευρώπης έσπασε ένα φράγμα, πλημμυρίζοντας τουλάχιστον 10.000 σπίτια και αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν με τα κατοικίδια ζώα τους και λίγα υπάρχοντα.

Μερικές από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών έχουν πλήξει μια σειρά από ρωσικές περιοχές στα Ουράλια Όρη και τη Σιβηρία, μαζί με τμήματα του γειτονικού Καζακστάν τις τελευταίες ημέρες.

Ο ποταμός Ουράλ, ο οποίος πηγάζει από τα Ουράλια Όρη και εκβάλλει στην Κασπία Θάλασσα, διογκώθηκε κατά αρκετά μέτρα μέσα σε λίγες ώρες την Παρασκευή λόγω των λιωμένων πάγων, διαρρηγνύοντας ένα ανάχωμα φράγματος στην πόλη Ορσκ, 1.800 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Περισσότεροι από 6.100 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από την πόλη των 230.000 κατοίκων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Δεκαπέντε από τα 40 σχολεία του σχολείου είχαν πλημμυρίσει.

Πλάνα που δημοσίευσε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών έδειχναν ανθρώπους να διασχίζουν τα νερά που έφταναν μέχρι το λαιμό, να διασώζουν εγκλωβισμένα σκυλιά και να διέρχονται κατά μήκος πλημμυρισμένων δρόμων με βάρκες και κανό..

Στην πόλη Κούργκαν, η οποία έχει πληθυσμό 310.000 κατοίκων, οι αρχές διέταξαν τους κατοίκους μιας παραποτάμιας συνοικίας να απομακρυνθούν επειγόντως, λέγοντας ότι τα νερά της πλημμύρας θα φτάσουν σύντομα στην πόλη.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Όρενμπουργκ, Ντένις Πάσλερ, δήλωσε ότι οι πλημμύρες ήταν οι χειρότερες που έπληξαν την περιοχή από τότε που άρχισαν να καταγράφονται.

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το φράγμα στο Ορσκ είχε κατασκευαστεί για στάθμη νερού 5,5 μέτρων (18 πόδια), ωστόσο ο ποταμός Ουράλ ανέβηκε στα 9,6 μέτρα.

Οι ομοσπονδιακοί ερευνητές άνοιξαν ποινική υπόθεση για αμέλεια και παραβίαση των κανόνων ασφαλείας σχετικά με την κατασκευή του φράγματος του 2010, το οποίο, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, δεν είχε συντηρηθεί σωστά.

Το διυλιστήριο πετρελαίου του Ορσκ ανέστειλε τις εργασίες του την Κυριακή λόγω των πλημμυρών. Πέρυσι, το διυλιστήριο του Ορσκ επεξεργάστηκε 4,5 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου.

Mε πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Αεροφωτογραφία της πλημμυρισμένης πόλης Ορσκ/Egor Aleev/TASS

Ρωσία, πλημμύρες, ποτάμια, Ορσκ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back