ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Μαζικοί πυροβολισμοί σε συναυλιακό χώρο

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Μαζικοί πυροβολισμοί σε συναυλιακό χώρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2024, 20:50
ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όταν πέντε ένοπλοι ντυμένοι με καμουφλάζ άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον ανθρώπων που βρίσκονταν σε συναυλία στο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα, σε μια από τις χειρότερες τέτοιες επιθέσεις στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλέστηκε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), σύμφωνα με την οποία 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν. Η FSB δήλωσε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιοι ήταν οι ένοπλοι. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι 70 πληρώματα ασθενοφόρων είχαν σταλεί στον τόπο του συμβάντος. Παράλληλα έκαναν λόγο για μια δεύτερη έκρηξη στον χώρο και υπήρχαν αναφορές ότι ορισμένοι από τους ενόπλους είχαν οχυρωθεί κάπου μέσα στο κτίριο.

Οι φλόγες πετάχτηκαν στον ουρανό και σύννεφα μαύρου καπνού υψώθηκαν πάνω από τον χώρο, όπως έδειξε το βίντεο.

Τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι η αστυνομία και άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είχαν φτάσει στο σημείο. Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκονταν ακόμη μέσα στον συναυλιακό χώρο.

Σε ένα ανεπιβεβαίωτο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άνδρες με αυτόματα όπλα εμφανίζονται να πυροβολούν επανειλημμένα εναντίον πολιτών που ούρλιαζαν,, οι οποίοι κρύβονταν κάτω από κάτι που έμοιαζε με πινακίδα εισόδου στο «Crocus City Hall».

Άλλα βίντεο έδειχναν πολλούς ανθρώπους να κείτονται ακίνητοι μέσα σε λίμνες αίματος έξω από την αίθουσα και ένα άλλο βίντεο έδειχνε τους δράστες να πυροβολούν ανθρώπους μέσα στην αίθουσα συναυλιών.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «εξτρεμιστές» σχεδίαζαν επίθεση στη ρωσική πρωτεύουσα.

Εξέδωσε την προειδοποίησή της αρκετές ώρες αφότου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), ο κύριος διάδοχος της KGB της σοβιετικής εποχής, δήλωσε ότι απέτρεψε επίθεση σε συναγωγή στη Μόσχα από πυρήνα της μαχητικής σουνιτικής μουσουλμανικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Με πληροφορίες από Reuters, AΠΕ. Φωτογραφία: TASS


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back