ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η προδιαγεγραμμένη νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν

Εικόνα του άρθρου Ρωσία: Η προδιαγεγραμμένη νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/03/2024, 09:12
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέκτεινε χθες την κυριαρχία του στη Ρωσία μέχρι το 2030, χρησιμοποιώντας μια έντονα σκηνοθετημένη εκλογική διαδικασία χωρίς πραγματική αντιπολίτευση για να ισχυριστεί ότι η συντριπτική δημόσια υποστήριξη για την εγχώρια κυριαρχία του και την εισβολή του στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν, ένας πρώην αντισυνταγματάρχης της KGB που ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία το 1999, κατέστησε σαφές ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στη Δύση ότι οι ηγέτες της θα πρέπει να υπολογίζουν με μια ενισχυμένη Ρωσία, σε συνθήκες πολέμου ή ειρήνης, για πολλά ακόμη χρόνια.

Οι δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν τις εκλογές και ορισμένοι Ρώσοι προσπάθησαν να μετατρέψουν την ψηφοφορία σε διαμαρτυρία σχηματίζοντας μεγάλες ουρές στα εκλογικά κέντρα το μεσημέρι. Η Ουκρανία προσπάθησε να στείλει τη δική της «ψήφο», εκτοξεύοντας μια ομοβροντία εκρηκτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά της Μόσχας και άλλων στόχων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα έθνη δήλωσαν ότι η ψηφοφορία δεν ήταν ούτε ελεύθερη ούτε δίκαιη λόγω της φυλάκισης πολιτικών αντιπάλων και της λογοκρισίας.

Όμως το Κρεμλίνο παραμέρισε αυτές τις προκλήσεις και δημοσίευσε τα αποτελέσματα υποστηρίζοντας ότι ο Πούτιν κέρδισε το 87% των ψήφων, ποσοστό ακόμη υψηλότερο από τις τέσσερις προηγούμενες εκλογές στις οποίες ήταν υποψήφιος.

Ο κομμουνιστής υποψήφιος Νικολάι Χαριτόνοφ τερμάτισε δεύτερος με ποσοστό λίγο κάτω από 4%, ο νεοεισερχόμενος Βλάντισλαβ Νταβάνκοβ τρίτος και ο υπερεθνικιστής Λεονίντ Σλούτσκι τέταρτος, σύμφωνα με τα επιμέρους αποτελέσματα.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ψηφοφορία, ο Πούτιν σχολίασε για πρώτη φορά τον θάνατο του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντάς τον «ατυχές περιστατικό». 

Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι ο Πούτιν, 71 ετών, θα ξεκινήσει μια νέα εξαετή θητεία, με την οποία θα ξεπεράσει τον Ιωσήφ Στάλιν και θα γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας για περισσότερα από 200 χρόνια, αν την ολοκληρώσει.

Με πληροφορίες από NYT, Reuters. Φωτογραφία αρχείου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back