Ένας ελάχιστα γνωστός, ακροδεξιός λαϊκιστής, σφοδρός επικριτής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πήρε το προβάδισμα στις προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας την Κυριακή, όπως έδειξαν τα εκλογικά αποτελέσματα, και πιθανότατα θα αντιμετωπίσει τον αριστερό πρωθυπουργό Μαρσέλ Τσιολάκου σε δεύτερο γύρο σε δύο εβδομάδες, ένα αποτέλεσμα που συγκλόνισε το πολιτικό τοπίο της χώρας.
Ο Κάλιν Τζεορτζέσκου, ο οποίος κατέβηκε ως ανεξάρτητος, προηγήθηκε στις δημοσκοπήσεις με περίπου 22% των ψήφων, ενώ ο Τσιολάκου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ή PSD, έμεινε πίσω με 20%. Η Έλενα Λασκόνι του κόμματος Ένωση Σώστε τη Ρουμανία, ή USR, βρισκόταν στο 18% περίπου, και ο Τζορτζ Σιμιόν, ηγέτης της ακροδεξιάς Συμμαχίας για την Ενότητα των Ρουμάνων, ή AUR, έλαβε 14,1%.
Μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, 9,4 εκατομμύρια άνθρωποι -περίπου το 52,4% των εκλογέων που είχαν δικαίωμα ψήφου- είχαν ψηφίσει, σύμφωνα με το Κεντρικό Γραφείο Εκλογών. Ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί στις 8 Δεκεμβρίου.
Δεκατρείς υποψήφιοι διεκδίκησαν την προεδρία στη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος έχει πενταετή θητεία και έχει σημαντικές εξουσίες λήψης αποφάσεων σε τομείς όπως η εθνική ασφάλεια, η εξωτερική πολιτική και οι διορισμοί δικαστικών λειτουργών.
Αφού ψήφισε την Κυριακή, ο Τζεορτζέσκου ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι ψήφισε «Για τους άδικους, για τους ταπεινωμένους, για εκείνους που αισθάνονται ότι δεν έχουν σημασία και στην πραγματικότητα έχουν τη μεγαλύτερη σημασία ... η ψήφος είναι μια προσευχή για το έθνος».
Πρώην εξέχον μέλος του σκληροδεξιού κόμματος «Συμμαχία για την Ένωση των Ρουμάνων», ο Τζεορτζέσκου χαρακτήρισε «ντροπή της διπλωματίας» την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ στη ρουμανική πόλη Ντεβεσέλου.
Έχει πει ότι η βορειοατλαντική συμμαχία δεν θα προστατεύσει κανένα από τα μέλη της σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από τη Ρωσία.
Η Ρουμανία έχει κοινά σύνορα 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία και μετά την επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο το 2022, επέτρεψε την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέσω του λιμανιού της Κωνστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα και παρείχε στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς μιας συστοιχίας αεράμυνας Πάτριοτ.