ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Σχέδιο να καλυφθούν οι ελλείψεις εργατών με μετανάστες

Εικόνα του άρθρου Reuters: Σχέδιο να καλυφθούν οι ελλείψεις εργατών με μετανάστες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2023, 22:10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την ενσωμάτωση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών χωρίς χαρτιά, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη γεωργία, τις κατασκευές και τον τουρισμό, δήλωσαν την Τετάρτη αξιωματούχοι του υπουργείου», σημειώνει το Reuters δημοσίευμά του.

Η νέα πρόταση, σημειώνει το πρακτορείο, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους 300.000 μετανάστες που εκτιμάται ότι ζουν ήδη παράνομα στην Ελλάδα να εργαστούν σε ορισμένους τομείς, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης στην κρατική ραδιοτηλεόραση ΕΡΤ.

«Πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε με τον πληθυσμό που βρίσκεται ήδη στη χώρα μας, χωρίς να δημιουργήσουμε περαιτέρω μαγνήτες για να έρθουν άλλοι παράνομα», δήλωσε ο κ. Καιρίδης.

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Ο Καϊρίδης αναμένεται να περιγράψει επίσημα την πρωτοβουλία σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον επόμενο μήνα, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ελλάδα έχει υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση από την πρώτη εκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, προσλαμβάνοντας περισσότερους συνοριοφύλακες και ενισχύοντας τις περιπολίες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της για να σταματήσει τις νέες αφίξεις.

Η χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων προσελκύει εδώ και καιρό χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη που αναζητούν εργασία και μια καλύτερη ζωή, πολλοί από τους οποίους καταλήγουν να εργάζονται παράνομα για χρόνια, κυρίως σε αγροκτήματα ή σε κατασκευές ή ως οικιακοί βοηθοί, γράφει ρο Reuters.

Τέλος αναφέρεται σε δηλώσεις του Λευτέρη Αυγενάκη, σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο Γεωργίας βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 180.000 εργάτες γης κάθε χρόνο, οι οποίοι παραδοσιακά συμπληρώνονται χρησιμοποιώντας προγράμματα εργατών με την Αλβανία, το Μπαγκλαντές, την Ινδία και την Αίγυπτο, αλλά οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις οδηγούν σε ελλείψεις.

«Είναι γεγονός ότι έχουμε αρκετές χιλιάδες παράνομους εργάτες στη χώρα μας, οι οποίοι, εδώ και πολλά χρόνια, γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες της εκτροφής αιγοπροβάτων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.


Ο Νάσος Ηλιόπουλος

Το ζήτημα σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Οι ίδιοι άνθρωποι που άφηναν σκιές για εμπλοκή μεταναστών και προσφύγων ακόμα και στις πυρκαγιές τώρα τρέχουν να τους δώσουν χαρτιά μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών στις αγροτικές εργασίες».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back