Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ανοιχτός στο να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, αλλά αποκλείει σημαντικές εδαφικές παραχωρήσεις και επιμένει ότι το Κίεβο θα εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσαν στο Reuters πέντε πηγές που γνωρίζουν τις σκέψεις του Κρεμλίνου.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση, επιστρέφει στον Λευκό Οίκο σε μια περίοδο ρωσικών κερδών στο μέτωπο. Η Μόσχα ελέγχει ένα κομμάτι της Ουκρανίας περίπου στο μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας της Βιρτζίνια και προελαύνει με τον ταχύτερο ρυθμό από τις πρώτες ημέρες της εισβολής του 2022.
Στην πρώτη λεπτομερή αναφορά σχετικά με το τι θα δεχόταν ο πρόεδρος Πούτιν σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα μεσολαβούσε ο Τραμπ, οι πέντε νυν και πρώην Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να συμφωνήσει να παγώσει η σύγκρουση κατά μήκος των μετωπικών γραμμών.
Μπορεί να υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης σχετικά με την ακριβή διαίρεση των τεσσάρων ανατολικών περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, σύμφωνα με τρεις από τους ανθρώπους που ζήτησαν όλοι ανωνυμία για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα.
Η Ρωσία μπορεί επίσης να είναι ανοιχτή στο να αποσυρθεί από τα σχετικά μικρά κομμάτια εδάφους που κατέχει στις περιοχές του Χάρκοβο και του Μυκολαίβ, στα βόρεια και νότια της Ουκρανίας, είπαν δύο από τους αξιωματούχους.
Ο Πούτιν δήλωσε αυτό το μήνα ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να αντανακλά την «πραγματικότητα» στο έδαφος, αλλά ότι φοβάται μια βραχύβια εκεχειρία που θα επιτρέψει στη Δύση να επανεξοπλίσει την Ουκρανία.
«Εάν δεν υπάρχει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστούμε την ύπαρξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πούτιν στην ομάδα συζήτησης Valdai στις 7 Νοεμβρίου.
«Γιατί; Επειδή αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιείται συνεχώς ως εργαλείο σε λάθος χέρια και εις βάρος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι η απόφαση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους ATACMS βαθιά μέσα στη Ρωσία θα μπορούσε να περιπλέξει και να καθυστερήσει οποιαδήποτε διευθέτηση - και να σκληρύνει τις απαιτήσεις της Μόσχας, καθώς οι σκληροπυρηνικοί πιέζουν για ένα μεγαλύτερο κομμάτι της Ουκρανίας. Την Τρίτη, το Κίεβο χρησιμοποίησε τους πυραύλους για να πλήξει ρωσικό έδαφος για πρώτη φορά, σύμφωνα με τη Μόσχα, η οποία κατήγγειλε την κίνηση αυτή ως σημαντική κλιμάκωση.
Εάν δεν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, είπαν οι δύο πηγές, τότε η Ρωσία θα συνεχίσει να πολεμά.
Ο διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, Στίβεν Τσανγκ, δήλωσε στο Reuters σχετικά με τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ: «Είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να φέρει κοντά και τις δύο πλευρές προκειμένου να διαπραγματευτούν την ειρήνη και να εργαστούν για τον τερματισμό του πολέμου και τον τερματισμό των δολοφονιών».
Έκλεισε η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο
Κλειστή θα παραμείνει σήμερα, Τετάρτη, η ελληνική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, για λόγους ασφαλείας. Η πρεσβεία καλεί τους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να παραμείνουν σε ασφαλείς χώρους.
Νωρίτερα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο έλαβε «συγκεκριμένες πληροφορίες» για πιθανή σημαντική αεροπορική επίθεση την Τετάρτη και θα παραμείνει κλειστή, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις προξενικές υποθέσεις σε ανάρτησή του στο X.
Συνέστησε στους Αμερικανούς πολίτες να είναι προετοιμασμένοι να καταφύγουν αμέσως σε περίπτωση που ανακοινωθεί αεροπορικός συναγερμός.