ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Αμφιβολίες εντός ΕΕ για συνεχή στήριξη της Ουκρανίας

Εικόνα του άρθρου Reuters: Αμφιβολίες εντός ΕΕ για συνεχή στήριξη της Ουκρανίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2023, 17:05
ΚΟΣΜΟΣ

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρχίσει να συζητά για την ένταξη της Ουκρανίας «κινδυνεύει», εν μέρει λόγω των αντιρρήσεων της Ουγγαρίας, ενώ δεν υπάρχει συμφωνία για την παροχή άλλων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ βοήθειας στο Κίεβο. Καθώς οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ ετοιμάζονται να συναντηθούν τον επόμενο μήνα στις Βρυξέλλες, συνειδητοποιούν πόσο ακριβή είναι αυτή η προοπτική, δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.

«Οι ηγέτες... συνειδητοποίησαν ότι είναι αρκετά ακριβό», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετέχει στην προετοιμασία της συνόδου κορυφής των εθνικών ηγετών των 27 κρατών μελών της ΕΕ στις 14-15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. «Πώς θα το πληρώσουμε αυτό;»

Μια πρόταση της εκτελεστικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρήσει τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για να εκχωρήσει άλλα 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία έως το 2027 επικρίθηκε από διάφορες πλευρές, δήλωσε ο αξιωματούχος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μια πρόσφατη απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου για τον προϋπολογισμό περιόρισε περαιτέρω τα περιθώρια ελιγμών για τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Ουκρανία να χρεοκοπήσει, δεν είναι επιλογή για εμάς. Αλλά δεν είναι εύκολο», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ΕΕ που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Ο αξιωματούχος έθεσε περαιτέρω εν αμφιβόλω την έναρξη επίσημων συνομιλιών της ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας, λέγοντας ότι οι προσδοκίες για απόφαση στην ίδια σύνοδο κορυφής τον επόμενο μήνα «κινδυνεύουν» Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ πρότειναν να επανέλθουν στο θέμα τον Μάρτιο του 2024, μετά την επόμενη αξιολόγηση που υποσχέθηκε η εκτελεστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν η Ουκρανία πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, πρόσθεσε

Ενώ η Ουγγαρία ζητούσε ανοιχτά μια νέα στρατηγική της ΕΕ σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι και άλλοι στην ΕΕ θέτουν όλο και περισσότερο ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του πολέμου μετά τις αποτυχημένες ελπίδες για την αντεπίθεση της Ουκρανίας.

Πηγή: Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back