ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρεσιτάλ πιάνου με την Ντόρα Μπακοπούλου

Εικόνα του άρθρου Ρεσιτάλ πιάνου με την Ντόρα Μπακοπούλου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/10/2023, 17:51
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Ρεσιτάλ πιάνου της πολυβραβευμένης Ντόρας Μπακοπούλου διοργανώνει η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών.

Το  ρεσιτάλ, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο αλλά αναβλήθηκε, θα γίνει το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, στις 20:00, στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του μεγάρου της ΕΗΜ (στην οδό Παρασκευοπούλου), με ελεύθερη είσοδο.

Η πιανίστα θα παίξει έργα του Σοπέν και του Χατζηδάκι.

Η Ντόρα Μπακοπούλου, εγγονή του Ηπειρώτη Χρήστου Χρηστοβασίλη, σημαντικού λογοτέχνη και δημοσιογράφου, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με προτροπή και ενθάρρυνση του μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου, ο οποίος την είχε ακούσει να παίζει στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 9 ετών.

Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών σε ηλικία 17 ετών (Α’ βραβείο) με καθηγήτρια τη Mαρίκα Παπαϊωάννου. Συνέχισε σπουδές στο Ωδείο της Γενεύης κοντά στον Λουί Χιλτμπράν (Α’ βραβείο δεξιοτεχνίας με διάκριση). Μελέτησε επίσης με τον Nικίτα Mαγκάλοφ στη Γενεύη. Έχει βραβευτεί στους διαγωνισμούς του Μονάχου (Γερμανία) και Βερτσέλλι (Ιταλία).

Έδωσε ρεσιτάλ στην Ελλάδα και σε πολλές πόλεις στο  εξωτερικό. Περιόδευσε στη Γερμανία και έπαιξε για τα Ηνωμένα Έθνη. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό.  Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με: Μενουχίν, Άργκεριχ, Χατζιδάκι, Χωραφά, Κολάση, Θεοδωράκη, Δεμερτζή, Κοντογεωργίου, Χριστογιαννόπουλο, Φαραντούρη, Πασπαλά, Πάτρα.

Ηχογράφησε έργα του κλασικού ρεπερτορίου (Μπαχ, Μπετόβεν, Μπραμς, Σοπέν, Ραβέλ, Σκριάμπιν, Ραχμάνινοφ) και έργα ελλήνων συνθετών (κυρίως Χατζιδάκι και Θεοδωράκη).

Η  Ακαδημία Αθηνών την τίμησε για τη μουσική της προσφορά με το βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου. Η Ντόρα Μπακοπούλου ζει στην Ελλάδα. Υπήρξε έφορος  της Σχολής πιάνου του Ωδείου Αθηνών. Σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή της  αποτελεί η μουσική διδασκαλία. Είναι εμπνεύστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας επί 16 συνεχή έτη, για το οποίο βραβεύτηκε το 2022 από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και  Μουσικών Κριτικών.

Για την καλλιτεχνική της πορεία τιμήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με το βραβείο της Ευποιίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back