Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Από τον Ιανουάριο τα μέτρα για το χρέος

Εικόνα του άρθρου Ρέγκλινγκ: Από τον Ιανουάριο τα μέτρα για το χρέος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2016, 15:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τον Ιανουάριο θα μπορούν να αρχίσουν να εφαρμόζονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους, δηλώνει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση πως θα πρέπει να υπάρχει έξοδος στις αγορές προς το τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018, ήτοι πριν από το τέλος του προγράμματος, το οποίο είναι ο Αύγουστος του 2018. Προσθέτει δε ότι «κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, να επιστρέψει στην ανάπτυξη, να μειωθεί η ανεργία, και εξασφαλιστεί η οικονομική και δημοσιονομική βιωσιμότητα», που είναι προϋποθέσεις για την έξοδο στις αγορές.

Σε συνέντευξή του στο Capital.gr, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει, ειδικά για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ότι «μερικά από τα μέτρα που μπορούν να υλοποιηθούν αρκετά γρήγορα, είναι το να φέρουμε τη μέση σταθμική διάρκεια των δανείων από τα 28 έως 32,5 έτη. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε κατά πάσα πιθανότητα τον Ιανουάριο. 

Ένα άλλο μέτρο που θα έχει αντίκτυπο το 2017 είναι η εξάλειψη του βήματος προς τα πάνω (step up) των επιτοκίων σε μια συγκεκριμένη δόση του δανείου του EFSF. Αυτό θα σώσει τον ελληνικό προϋπολογισμό κατά 200 εκατ. ευρώ το 2017 και μόνον. Αυτό θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του έτους. Στη συνέχεια υπάρχουν μέτρα για τη μείωση της ευπάθειας των επιτοκίων. 

Αυτά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα εφαρμοστούν με την πάροδο του χρόνου, διότι είναι πράξεις που έχουν να κάνουν με την αγορά, είναι συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων, είναι η μετάβαση από τις βραχυπρόθεσμες εκδόσεις σε μακροπρόθεσμα ομόλογα. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να διαρκέσει 12 έως 18 μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς».

Ερωτηθείς εάν καλύπτεται το ΔΝΤ με το βραχυπρόθεσμο πακέτο, δηλώνει ότι «είναι ένα σημαντικό στοιχείο που θα λάβουν υπόψη. Το ΔΝΤ θα υπολογίσει αυτά τα μέτρα, διότι θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Δεν μπορεί να είναι επαρκή για να επιτευχθεί η πλήρης βιωσιμότητα του χρέους, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Όσον αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αυτά «δεν θα συμφωνηθούν πριν από το τέλος του προγράμματος. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από το Eurogroup τη Δευτέρα. Αυτά τα πιθανά μέτρα είχαν ήδη εντοπιστεί τον Μάιο, οπότε γνωρίζουμε ήδη τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Στο τέλος του προγράμματος θα αποφασιστεί κατά πόσο χρειάζονται πραγματικά. Θα έχουμε τότε μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, έτσι πρέπει να περιμένουμε άλλον ενάμιση χρόνο, και πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι τότε».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3