ΚΟΣΜΟΣ

Πώς «τέσσερα παιδιά της ζούγκλας» έγιναν «παιδιά της Κολομβίας»

Εικόνα του άρθρου Πώς «τέσσερα παιδιά της ζούγκλας» έγιναν «παιδιά της Κολομβίας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2023, 13:52
ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερα παιδιά ιθαγενών επέζησαν από αεροπορικό δυστύχημα στον Αμαζόνιο που σκότωσε τρεις ενήλικες και στη συνέχεια αψήφησαν τη ζούγκλα για 40 ημέρες πριν βρεθούν ζωντανά από Κολομβιανούς στρατιώτες, δίνοντας αίσιο τέλος σε ένα έπος αναζήτησης και διάσωσης που καθήλωσε ένα έθνος και ανάγκασε τον συνήθως αντιμαχόμενο στρατό και τους ιθαγενείς να συνεργαστούν.

Το αλεύρι μανιόκας και κάποια εξοικείωση με τους καρπούς του τροπικού δάσους ήταν το κλειδί για την επιβίωση των παιδιών σε μια περιοχή όπου τα φίδια, τα κουνούπια και άλλα ζώα αφθονούν. Τα μέλη της φυλής Ουιτότο, ηλικίας 13, 9 και 4 ετών και 11 μηνών, αναμένεται να παραμείνουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο.


Το μονοκινητήριο ελικοφόρο αεροπλάνο Τσέσνα μετέφερε τρεις ενήλικες και τα τέσσερα παιδιά όταν ο πιλότος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω βλάβης στον κινητήρα. Το μικρό αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ και λίγη ώρα αργότερα άρχισε η αναζήτηση για την ανεύρεση επιζώντων.

«Στην αρχή επέζησαν τρώγοντας λίγο αλεύρι (που υπήρχε στο αεροπλάνο) και έπειτα σπόρους», δήλωσε ο θείος των παιδιών, Fidencio Valencia, στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο.

Ένα βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή έδειχνε ένα ελικόπτερο να χρησιμοποιεί σχοινιά για να τραβήξει τους νεαρούς, επειδή δεν μπορούσε να προσγειωθεί στο πυκνό τροπικό δάσος όπου βρέθηκαν. 

Ο στρατός ανέβασε την Παρασκευή στο Twitter φωτογραφίες που δείχνουν μια ομάδα στρατιωτών και εθελοντών να ποζάρουν με τα παιδιά, τα οποία ήταν τυλιγμένα σε θερμικές κουβέρτες.

Ο στρατηγός Πέτρο Σάντσεζ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις προσπάθειες διάσωσης, δήλωσε ότι τα παιδιά βρέθηκαν 5 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της συντριβής σε ένα μικρό δασικό ξέφωτο. Είπε ότι οι ομάδες διάσωσης είχαν περάσει σε απόσταση 20 έως 50 μέτρων από το σημείο όπου βρέθηκαν τα παιδιά, αλλά δεν τα είχαν δει.

Δύο εβδομάδες μετά τη συντριβή, στις 16 Μαΐου, μια ομάδα έρευνας βρήκε το αεροπλάνο σε ένα πυκνό σημείο του τροπικού δάσους και ανέσυρε τα πτώματα των τριών ενηλίκων που επέβαιναν στο αεροπλάνο, αλλά τα μικρά παιδιά δεν βρέθηκαν πουθενά.

Διαισθανόμενος ότι θα μπορούσαν να είναι ζωντανά, ο στρατός της Κολομβίας με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών από ιθαγενείς φυλές εντατικοποίησε τις έρευνες και έστειλε 150 στρατιώτες με σκύλους στην περιοχή, όπου η ομίχλη και τα πυκνά φυλλώματα περιόριζαν σημαντικά την ορατότητα

Στρατιώτες σε ελικόπτερα έριξαν κιβώτια με τρόφιμα στη ζούγκλα, ελπίζοντας ότι θα βοηθούσαν στη συντήρηση των παιδιών. Αεροπλάνα που πετούσαν πάνω από την περιοχή έριχναν φωτοβολίδες για να βοηθήσουν τα συνεργεία έρευνας στο έδαφος τη νύχτα, και οι διασώστες χρησιμοποίησαν ηχεία που έβγαζαν ένα μήνυμα ηχογραφημένο από τη γιαγιά των αδελφών που τους έλεγε να μείνουν σε ένα μέρος.

Η ανακοίνωση της διάσωσής τους έγινε λίγο μετά την υπογραφή εκεχειρίας από τον πρόεδρο της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο με τους εκπροσώπους της αντάρτικης ομάδας του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού.

«Η συνάντηση της γνώσης: αυτόχθονες και στρατιωτικοί», έγραψε στο Twitter. «Εδώ είναι ένας διαφορετικός δρόμος για την Κολομβία: Πιστεύω ότι αυτός είναι ο αληθινός δρόμος της Ειρήνης».

Ο Πέτρο δήλωσε ότι για λίγο πίστευε ότι τα παιδιά είχαν διασωθεί από μία από τις νομαδικές φυλές που εξακολουθούν να περιφέρονται στην απομακρυσμένη περιοχή όπου έπεσε το αεροπλάνο και έχουν ελάχιστη επαφή με τις αρχές.

Καθώς η έρευνα προχωρούσε, οι στρατιώτες βρήκαν μικρά στοιχεία που τους έκαναν να πιστεύουν ότι τα παιδιά ήταν ακόμη ζωντανά, όπως ένα ζευγάρι πατημασιές, ένα μπιμπερό, πάνες και κομμάτια φρούτων που έμοιαζαν σαν να είχαν δαγκωθεί από ανθρώπους.

«Η ζούγκλα τα έσωσε», δήλωσε ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο. «Είναι παιδιά της ζούγκλας και τώρα είναι και παιδιά της Κολομβίας».

Με πληροφορίες από AP. Φωτογραφία: Fuerzas Militares de Colombia



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back