ΗΠΕΙΡΟΣ

Πώς πάμε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Εικόνα του άρθρου Πώς πάμε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2018, 11:47
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μικτή είναι η εικόνα της «εναλλακτικής» ενέργειας στην Ήπειρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο πληροφοριακό δελτίο, η Ήπειρος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο παραγωγής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ελάχιστα πιο κάτω από την Κεντρική Μακεδονία, με παραγωγή 48,27 MW, ενώ χαμηλότερα βρίσκεται στα αιολικά, όπου πρώτη στην παραγωγή είναι η Στερεά: 113,86MW

Στα φωτοβολταϊκά επίσης, η Ήπειρος έχει ένα διακριτό μερίδιο (108.713 kW)

Στη βιομάζα η Ήπειρος είναι τελευταία μαζί με τη Στερεά (2,26 MW) και τέλος, δεν διαθέτει καθόλου μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). Το θέμα παραμένει ανοιχτό και με αρκετές αντιδράσεις, τον τελευταίο καιρό. 

Συνολικά, σε όλη τη χώρα η ενεργειακή κατανάλωση από ανανεώσιμες πηγές είναι κάτι παραπάνω από 15%, χωρίς όμως να λείπουν οι διάφορες οικονομικές δυσλειτουργίες, όπως για παράδειγμα στα φωτοβολταϊκά. Ο στόχος το 18% ως το 2020.

Η συζήτηση για τις ανανεώσιμες πηγές είναι εξαιρετικά επίκαιρη, είτε γιατί αυτή την περίοδο προκρίνονται ξανά οι ορυκτές «δεξαμενές» με τις έρευνες υδρογονανθράκων, είτε γιατί υπάρχει η συζήτηση και η αντίθεση για τις μονάδες βιομάζας. Οι ΑΠΕ δεν είναι μια απλή υπόθεση, ειδικά όταν συνδέεται με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Δεν είναι τόσο παλιές οι αντιδράσεις για την κατασκευή φράγματος στον Άραχθο ή και στον Αώο.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3