Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πώς εξηγούνται τα φετινά θερμά Χριστούγεννα

Εικόνα του άρθρου Πώς εξηγούνται τα φετινά θερμά Χριστούγεννα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2022, 21:15
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σημαντικές επιπτώσεις στον καιρό της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων αναμένεται να έχει ένα σημαντικό μεγάλης κλίμακας μετεωρολογικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, όπως αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 24-25/12 και έως τουλάχιστον τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται η επικράτηση υψηλών πιέσεων πάνω από το μεγαλύτερο μέρος κυρίως της νότιας Ευρώπης, καθώς και σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. 

Η αναμενόμενη ατμοσφαιρική κυκλοφορία και οι αέριες μάζες πάνω από τη Βόρεια Αμερική, τον Βόρειο Ατλαντικό και την Ευρώπη την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022. Οι πράσινες αποχρώσεις δείχνουν τη θέση του αεροχειμάρρου και τα λευκά βέλη τη διεύθυνση του. Οι πιο σκούρες πράσινες αποχρώσεις υποδηλώνουν μεγαλύτερες ταχύτητες του αεροχειμάρρου. Με κόκκινο χρώμα αποτυπώνονται οι θερμές αέριες μάζες, ενώ με μπλε αποχρώσεις οι ψυχρές αέριες μάζες. 


Επιπροσθέτως, αναμένεται σημαντική απουσία βροχοπτώσεων κυρίως στη περιοχή της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, ενώ πιο βροχερός καιρός αναμένεται κυρίως στη Δυτική/Βορειοδυτική και στην Κεντρική Ευρώπη.

Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν μόνο σε μεγάλα υψόμετρα κυρίως στις Άλπειες, ενώ επίσης είναι πιθανό να σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και σε χαμηλά υψόμετρα σε βόρεια τμήματα της Μεγάλης Βρετανίας.


Η εξήγηση

Πώς όμως εξηγούνται τα φετινά θερμά Χριστούγεννα; Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Βόρεια Αμερική κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 22/12, «πηδαλιοχούμενη» από την θέση και ένταση ενός αεροχειμάρρου (ισχυρού ρεύματος αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης), ευνοεί τη μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών, πολικής προέλευσης, από την περιοχή του Καναδά προς τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη των ΗΠΑ έως τον Κόλπο του Μεξικού. 

Παράλληλα, η συγκεκριμένη διάταξη των ατμοσφαιρικών συστημάτων θα ευνοήσει τον σχηματισμό μιας εκρηκτικής κυκλογένεσης (ενός βαθέος βαρομετρικού χαμηλού) στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά την Παρασκευή 23/12.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα, ο σχηματισμός αυτού του ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πιο ανατολική ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό και στην Ευρώπη κατά τις επόμενες ημέρες. 

Αναλυτικότερα, η εκρηκτική κυκλογένεση πάνω από τη Βόρεια Αμερική αναμένεται να προκαλέσει σημαντική ταλάντωση του αεροχειμάρρου πάνω από την περιοχή του Βορείου Ατλαντικού και της Ευρώπης. Αυτή η έντονη ταλάντωση του αεροχειμάρρου συνδέεται συχνά με ακραίες και παρατεταμένης διάρκειας καιρικές συνθήκες πάνω από μεγάλες περιοχές.

Πηγή: meteo.gr

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back