ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη στον Κουβαρά Αττικής

Εικόνα του άρθρου Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη στον Κουβαρά Αττικής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2023, 17:31
ΕΛΛΑΔΑ

Οι κάτοικοι του Κουβαρά Αττικής, έλαβαν μήνυμα μέσω του 112 να εκκενώσουν τον οικισμό Πέτα του δήμου Σαρωνικού λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πέτα Κουβαρά εκκενώστε τώρα προς Κερατέα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε το μήνυμα.

Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική η φωτιά καίει ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση και δεν απειλεί, μέχρι στιγμής, σπίτια. Το μέτωπό της ξεπερνάει το ενάμιση με δύο χιλιόμετρα και κινείται προς άνω Λαγονήσι, μεταδίδουν τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

Στο σημείο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, βρίσκονται 55 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα και από αέρος επιχειρούν έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν επίσης και 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες με πέντε οχήματα.


Νέο μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε πριν λίγο σε όσους βρίσκονται σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο καλώντας τους να απομακρυνθούν προληπτικά από τους οικισμούς λόγω της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι στον Νέο Κουβαρά Αττικής, όπως ανέφερε πριν λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση.

Το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Μελισσουργός - Τραμπουριά εκκενώστε μέσω Λεωφόρου Αναβύσσου προς Ανάβυσσο. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».


Η ενημέρωση του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Νέου Κουβαρά στην Ανατολική Αττική, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημερώνει: 

Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (17.07.2023, 13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33 - 34 oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%). Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών). 

Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αστεροσκοπείο Αθηνών/Meteo. Φωτογραφία αρχείου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back