Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πώς άνοιξε η «τρύπα» στην εμβολιαστική διαδικασία;

Εικόνα του άρθρου Πώς άνοιξε η «τρύπα» στην εμβολιαστική διαδικασία;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/04/2021, 23:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο κατά μεγάλη παρέκκλιση και εκτός των ισχυόντων αυτή τη στιγμή εμβολιασμός με πρώτη δόση, εργαζόμενων σε εταιρία των Ιωαννίνων, προκαλεί απαιτητικές ερωτήσεις που θα είχε ενδιαφέρον να τις απαντήσει, πρώτα το Υπουργείο Υγείας και ειδικά η αρμόδια γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας που διαχειρίζεται τον εμβολιασμό.

H ΠΟΕΔΗΝ, σε ανακοίνωση του προέδρου της Μιχάλη Γιαννάκου,  χαρακτήρισε πιο σοβαρό το ζήτημα από τους κατ' εξαίρεση εμβολιασμούς  κομματικών στελεχών και κυβερνητικών αξιωματούχων και τόνισε: 

«Στα  δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων εμβολιάσθηκαν περί των 50 ατόμων που  δήλωναν εργαζόμενοι σε  συγκεκριμένη πτηνοτροφική μονάδα της περιοχής με  κανονικά ραντεβού από το ηλεκτρονικό σύστημα (...) Ευτυχώς έγιναν  αντιληπτοί από τους συναδέλφους των εμβολιαστικών κέντρων επειδή ήταν  εμφανώς σε μικρότερες ηλικίες. Οι διοικήσεις των  νοσοκομείων σταμάτησαν  τους εμβολιασμούς των εν λόγω ατόμων και έστειλαν  την υπόθεση στον  εισαγγελέα. Από τις ακυρώσεις των ραντεβού διαπιστώνει κανείς ότι είχαν   κλείσει ραντεβού πάρα πολλά άτομα από την εν λόγω επιχείρηση. Είναι  πολύ σοβαρή η υπόθεση» τόνισε.

Οι πληροφορίες είναι ότι εδώ και περίπου 10 μέρες στα δύο εμβολιαστικά κέντρα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» (ερευνάται το ενδεχόμενο να έχουν γίνει εμβολιασμοί και στα άλλα δύο κέντρα), έχουν εμβολιαστεί άτομα που δεν εντάσσονται κατά ηλικία ή ιδιότητα, στις πληθυσμιακές ομάδες που εμβολιάζονται αυτή την περίοδο: Πολίτες άνω των 60 ετών, πολίτες με νοσήματα υψηλού κινδύνου, εργαζόμενοι στην υγεία.

Πέραν αυτών, κανείς δεν μπορεί να μπει στο emvolio.gov.gr και να κλείσει ραντεβού με το ΑΜΚΑ του.

Εκτός από τα… τουλάχιστον 150 άτομα που φέρεται ότι εμβολιάστηκαν ή έκλεισαν ραντεβού, εντελώς εκτός σειράς στα Γιάννενα. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έχουν εμβολιαστεί 50 άτομα.

Πώς εντάχθηκαν οι ΑΜΚΑ τους στο σύστημα; Ειδοποιήθηκαν επίσημα ότι μπορούν να κλείνουν ραντεβού γιατί άνοιξε η πλατφόρμα γι αυτά; Σε ποιο σημείο το σύστημα εμβολιασμού «παραβιάστηκε» και αν ναι, με ποιον τρόπο ακριβώς;

Ήδη, έχει ξεκινήσει η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης, μετά την εισαγγελική παραγγελία, ενώ ταυτόχρονα, αφαιρούνται από τα ραντεβού όσοι-ες είναι κάτω των 60 ετών και δεν έχει έρθει ακόμα η σειρά τους για εμβολιασμό.

Ένα ακόμα ερώτημα όμως, είναι τι θα γίνει με όσους-ες έχουν ήδη εμβολιαστεί με πρώτη δόση. Θα έχει ενδιαφέρον ο χειρισμός από τις αρχές, καθότι το ζήτημα είναι υγειονομικό.

Το βασικό ερώτημα όμως παραμένει ένα: Πώς, σε ένα υποτίθεται «αδιαπέραστο» και αδιάβλητο σύστημα, μπόρεσαν να κλειστούν ραντεβού για μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα που τη συνδέει η εργασιακή της ιδιότητα;


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back