ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πτήσεις από βορρά, εμβόλια, τεστ και βλέπουμε…

Εικόνα του άρθρου Πτήσεις από βορρά, εμβόλια, τεστ και βλέπουμε…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2021, 22:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η φετινή τουριστική περίοδος, και στην Ήπειρο, είναι στοίχημα και αίνιγμα ταυτόχρονα, για διάφορους λόγους.

Από τη μια, είναι η μοναδική δραστηριότητα που έχει πάρει οριστική ημερομηνία επανέναρξης: 14 Μαΐου, υπό κάθε συνθήκη που θα επικρατεί τότε και κάθε κόστος, όπως φαίνεται. Η πανδημία στην Ελλάδα είναι σε μια ακόμα κορύφωσή της, όλες οι υπολοιπες δραστηριότητες και δυνατότητες όπως η μετακίνηση είναι υπό συζήτηση, αλλά ο τουρισμός, όχι.

Από την άλλη είναι η απαρέγκλιτη οικονομική συνθήκη: Αν ο τουρισμός ζήσει μια ακόμα, χειρότερη από πέρυσι χρονιά, οι επιπτώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες από τις υπάρχουσες. Επίσης, υπάρχει και η δεδομένη συνθήκη και οικονομική στρέβλωση, ότι επάνω στον τουρισμό έχει «χτιστεί» μια ολόκληρη οικονομία τα 10 τελευταία χρόνια ειδικά.

Ποια είναι όμως τα δεδομένα μέχρι τότε:

Καταρχάς, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Ηπείρου, το καλοκαίρι θα γίνονται οι εξής διεθνείς πτήσεις: Στο Άκτιο θα έχει δρομολόγια η χαμηλού κόστους εταιρία Wizz air, από την Πολωνία. Από τις 11 Ιουνίου ως τις 10 Σεπτεμβρίου, δύο φορές την εβδομάδα, θα γίνονται πτήσεις από τη Βαρσοβία προς το Άκτιο. 

Στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων θα γίνονται από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο δύο πτήσεις την εβδομάδα από Δανία (Κοπεγχάγη και Μπίλουντ), 2 από Σουηδία (Στοκχόλμη και Γκέτεμποργκ) και 1 από Νορβηγία.

Αυτά ανακοίνωσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Μια άλλη στόχευση είναι ο αγροτουρισμός, με βασικό «εταίρο» το Ισραήλ. Ήδη, έγινε μια απόπειρα διακρατικής συμφωνίας με βάση το «πράσινο διαβατήριο», το οποίο ωστόσο η ΕΕ σημασιοδοτεί διαφορετικά.

Το δεδομένο του εμβολιασμού είναι πολύ σημαντικό και η βασική διαφορά σε σχέση με πέρυσι, όπως επίσης και ο μαζικός έλεγχος με self και άλλων ειδών tests. Αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι, με την εξαιρετικά λανθασμένη καμπάνια «νικήσαμε τον κοροναϊό» και τα πανηγυρικά πλάνα του πρωθυπουργού στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, η σεζόν εξελίχθηκε χωρίς πραγματικά μέτρα προστασίας (ούτε η μάσκα ήταν υποχρεωτική), φέτος, υπάρχουν δύο σημαντικές «ασπίδες». Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μετά την περσινή πλημμελή διαχείριση και το πολύ μέτριο αποτέλεσμα, «παίζει» επίσης την ήδη βεβαρυμμένη πολιτική του καριέρα.

Ωστόσο, τα εμβόλια δεν είναι ακόμα στο επίπεδο κάλυψης πληθυσμού που υπολόγιζε η κυβέρνηση, όταν μίλαγε πριν από τρεις μήνες για «τείχος ανοσίας 70% τον Ιούνιο».

Με τους σημερινούς ρυθμούς, στην καλύτερη περίπτωση τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ολοκληρωτικά περί το 20% του πληθυσμού, στο καλύτερο σενάριο και με τα σημερινά δεδομένα εμβολιασμού (περίπου 50.000 δόσεις ημερησίως και ενώ ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός είναι ακόμα κάτω από το 7,5%).

Επίσης, υπάρχει ανοιχτή η συζήτηση για το πιστοποιητικό ή διαβατήριο, με την ΕΕ να διχάζεται. Πριν από μερικές μέρες, κατά τη συνέντευξη Τύπου του regional director του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη Χανς Χένρι Κλούγκε και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, τονίστηκαν όλες αυτές οι παράμετροι.

Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε «βαριά βιομηχανία» τον τουρισμό και τόνισε ότι πέρυσι δεν υπήρχε το εμβόλιο. Βέβαια, υπέπεσε σε μια ανακρίβεια περί εφαρμογής «extreme testing» το περσινό καλοκαίρι, το οποίο δεν ήταν και τόσο… extreme.

«Φέτος ελπίζουμε ότι με τον εμβολιασμό και με μεγαλύτερη δυνατότητα τεστ, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα οργανώσουμε την τουριστική περίοδο με ασφάλεια, διαφάνεια και ο κόσμος να εμπιστεύεται» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Κλούγκε πάντως ήταν πολύ συγκεκριμένος για την ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρώπη: «Υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός πιστοποιητικού και ενός διαβατηρίου. Ο ΠΟΥ  εξετάζει το θέμα από πολιτικής, ηθικής και νομικής άποψης. Δεν θέλουμε να δούμε ένα οποιοδήποτε μέτρο να αυξάνει τις ανισότητες, ειδικά στη φάση που δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων. Τουλάχιστον, εργαζόμαστε ώστε να υπάρξει ένα ψηφιακό πιστοποιητικό» τόνισε.

Πέρα από τους επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς, η ισορροπία δυνάμεων για το «διαβατήριο» όπως θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση ή «πιστοποιητικό» όπως θέλει η πλειοψηφία της ΕΕ αυτή τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη. Το τελευταίο δεδομένο, θετικό για τις ελληνικές βλέψεις, είναι ότι υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για κείμενο απόφασης «μέχρι το καλοκαίρι». Οπότε, αναμονή…

Η Ήπειρος τέλος, έχει μια τουριστική ιδιαιτερότητα: παρότι ο κλάδος είναι σε συνεχή άνοδο τα τελευταία χρόνια, η δραστηριότητα αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό συμμετοχής στο εθνικό «τουριστικό ΑΕΠ», ωστόσο, η αναλογία στο περιφερειακό ΑΕΠ όλο και αυξάνεται.

Πρακτικά, αυτό πέρυσι διέσωσε κάπως τα πράγματα στην περιοχή, καθώς οι απώλειες ήταν μικρότερες σε σχέση με τη ζημιά που υπέστησαν ακραιφνώς τουριστικές περιοχές της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ
Τζανάρτι
Ο υπουργός Τουρισμού Θεοχάρης έπρεπε να ελεγχθεί για τις περσινές επιλογές του. Απο τον πρωθυπουργό, από τον εισαγγελέα; Η επικίνδυνη λογική του "ανοίξαμε και σας περιμένουμε" δυστυχώς θα επαναληφθεί και φέτος..
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back