Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «Ψυχρός Πόλεμος» του Παβλικόφσκι στις 13 Σεπτεμβρίου

Εικόνα του άρθρου Ο «Ψυχρός Πόλεμος» του Παβλικόφσκι στις 13 Σεπτεμβρίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2021, 19:03
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την ταινία «Ψυχρός Πόλεμος» (2018, διάρκεια: 88΄) του Πάβελ Παβλικόφσκι, του δημιουργού του εξαιρετικού φιλ «Ida», προβάλλουν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και η Πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία.

Πρωταγωνιστούν: Τζοάνα Κούλιγκ, Τόμας Κοτ, Μπόρις Σικ, Αγκάτα Κουλέζα, Σεντρίκ Καν, Ζαν Μπαλιμπάρ.

Η υπόθεση: Τοποθετημένος στην «κατεχόμενη» από τους Σοβιετικούς μεταπολεμική Πολωνία, ο «Ψυχρός Πόλεμος» ξεκινά το 1949, όταν ο συνθέτης και πιανίστας Βίκτορ, μαζί με την κυνική συνεργάτιδά του, κάνει ακροάσεις σε νέους και νέες για να δημιουργήσουν ένα θίασο με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. Μέσα από αυτή την κρατική ανάθεση ο Βίκτορ ξεχωρίζει αμέσως τη Ζούλα, μια όμορφη τραγουδίστρια με καλή φωνή, φλογερό ταμπεραμέντο, κοφτερή γλώσσα και σκοτεινό παρελθόν.

«Με μια μαχαιριά υπενθύμισα στον πατέρα μου ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σ' εμένα και τη μητέρα μου, μην ανησυχείτε όμως, δεν τον σκότωσα» λέει, χωρίς να κομπιάζει, όταν ο Βίκτορ την ρωτά για τις εκκρεμότητές της με τον νόμο. Το ειδύλλιο αργεί, αλλά η επιθυμία βράζει από την πρώτη ματιά.

Ο έρωτάς τους θα περάσει από τη Βαρσοβία, το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Γιουγκοσλαβία, θα γνωρίσει ματαιώσεις, αναβολές, συμβιβασμούς, παραιτήσεις και αναζωπυρώσεις, θα βρεθεί αντιμέτωπος με διλήμματα και αντιζηλίες και θα γυρέψει την τύχη του στη Δύση, πριν αναζητήσει με ρίσκο την επιστροφή του πίσω στην Πολωνία. Στο οδοιπορικό αυτό, τα όσα μοιράζονται ο Βίκτορ και η Ζούλα αποτυπώνονται στη μουσική που οι δύο εραστές επιλέγουν κάθε φορά να υπηρετήσουν.

Η ταινία έχει τιμηθεί με Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών  και ήταν η επίσημη υποβολή της Πολωνίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back