ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Ψυχραιμία, αλληλεγγύη, αγώνας»

Εικόνα του άρθρου «Ψυχραιμία, αλληλεγγύη, αγώνας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/03/2020, 09:50
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα συστήνει «υπευθυνότητα, προφυλάξεις αλλά και αγώνας για επαρκές δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας» με αφορμή τις εξελίξεις.

Στην τοποθέτησή του, στο δια περιφοράς δημοτικό συμβούλιο ο Χρήστος Πατσούρας, σύμβουλος της παράταξης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η πολύ σημαντική τήρηση των βασικών οδηγιών για την αντιμετώπιση της επιδημίας πρέπει να συνδυαστεί με το καθήκον της διαρκούς πάλης για άμεση και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη Δημόσια Υγεία, για την προμήθεια αναλώσιμων για άνοιγμα νέων νοσοκομειακών εγκαταστάσεων και προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, για κρεβάτια ΜΕΘ».

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε προσλήψεις και ότι «για να έχει ο κόσμος σπίτι, φαγητό και τα αναγκαία πρέπει να μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο, τους λογαριασμούς και ό,τι χρειάζεται. Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε υποχρεωτική άδεια, που δεν πληρώνονται ή που απολύονται κιόλας δεν θα κάνουν cocooning στο σπίτι».

Ζητάει δε από τη δημοτική αρχή, τα εξής:


  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων είτε πρόκειται για εργατοτεχνικό προσωπικό είτε για διοικητικούς υπαλλήλους. Ενημερώσεις και έλεγχοι από τους γιατρούς εργασίας. Επαρκή τροφοδοσία με μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, Μέσα Ατομικής Προστασίας, υλικά καθαριότητας.
  • Να  εξυπηρετούνται οι δημότες-ισσες εξ αποστάσεως (τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και σε εξαιρετική ανάγκη μόνο με ραντεβού.
  • Να εκπονηθεί σχέδιο για εκ περιτροπής εργασία του προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε περίπτωση που κάποιοι από αυτούς νοσήσουν ή κάνουν χρήση της ειδικής άδειας. Άδειες για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
  • Μονιμοποίηση  όλων των συμβασιούχων του δήμου.
  • Για την ενίσχυση και υποστήριξη των συνδημοτών και συνδημοτισσών  που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες αυτές συνθήκες επιβάλλεται:
  • Να συνεχίσουν να λειτουργούν  οι δομές  του Κοινωνικού  Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου.
  • Να ενισχυθεί και να διευρυνθεί η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές για οφειλές προς τον Δήμο και δραστική μείωση των δημοτικών τελών τώρα, για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, ανέργους, ΑμεΑ.
  • Να μην υπάρξει καμία διακοπή νερού από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ι.
  • Αύξηση των δρομολογίων όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή συνωστισμού, με παρέμβαση του Δήμου.
  • Ειδική μέριμνα για πρόσφυγες και μετανάστες, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους. Κανένας ιός δεν κάνει διάκριση με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία. Απεναντίας, πλήττει τους πιο κοινωνικά ευάλωτους.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους συνδημότες μας, ειδικά εκείνους που ζουν μόνοι (σ.σ. χτες ανακοινώθηκε ο σχετικός πενταψήφιος αριθμός)

Επίσης, ζητάει να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κέντρων Υγείας, ΜΕΘ και γενικά των νοσοκομείων, να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων υγείας κ.α. «Πιστεύουμε ότι η πανδημία του κοροναϊού φανέρωσε σε όλο της το μεγαλείο την γύμνια και την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών του που εδώ και χρόνια με ‘μνημονιακή’βαναυσότητα και με τις ευλογίες της Ε.Ε καταστρέφουν το περιβάλλον, επιδεινώνουν τις ανισότητες και  καταλύουν κάθε δημόσιο αγαθό  στο όνομα των νόμων της αγοράς», καταλήγει.

Ο κ. Πατσούρας απείχε από το 1ο, το 2ο και το 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης. 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back