ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Ψηφιακή… απόρριψη για εκλογικούς συνδυασμούς;

Εικόνα του άρθρου Ψηφιακή… απόρριψη για εκλογικούς συνδυασμούς;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2023, 18:06
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΕΛΛΑΔΑ

Μια απίθανη, όσο και ελληνική ιστορία εκτυλίσσεται από το περασμένο Σάββατο, η οποία κατέληξε σε τουλάχιστον δύο απορρίψεις συνδυασμών λόγω εκπρόθεσμης ή ελλιπούς υποβολής στη σχετική ψηφιακή πλατφόρμα.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η πλατφόρμα… δεν δούλευε σωστά το Σάββατο. Το Υπουργείο Εσωτερικών παρέτεινε άτυπα την προθεσμία, ακριβώς λόγω της προβληματικής λειτουργίας, αλλά και πάλι, κάποια κόμματα απορρίφθηκαν.

Δύο από αυτά έχουν ήδη καταγγείλει το γεγονός: το κόμμα του πρώην βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου (Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες) και η «Συμμαχία Πράσινο και Μωβ».

Άλλο ένα κόμμα, η Πλεύση Ελευθερίας της πρώην προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατήγγειλε ότι το σύστημα παρουσίαζε προβλήματα και χάρη στην παρέμβαση της υπουργού Εσωτερικών κατέστη δυνατή η σωστή υποβολή των δικαιολογητικών και αιτήσεων.

Τα μεγαλύτερα κόμματα είχαν συγκεντρώσει από νωρίτερα όλα τα δικαιολογητικά και έκαναν κεντρικά τις καταθέσεις. Και σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, δεν έλλειψαν προβλήματα και διαπιστώσεις τελευταίας στιγμής ότι δικαιολογητικά δεν είχαν ανέβει σωστά στην πλατφόρμα.

Σήμερα, η συμμαχία Πράσινο & Μωβ κατέθεσε ένσταση στον Άρειο Πάγο, στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η απόφαση του Α1 τμήματος δικαιολογεί τον αποκλεισμό του συνασπισμού αναφέροντας ότι - όπως και άλλα κόμματα - δεν υπέβαλε την απαραίτητη δήλωση στην ηλεκτρονική πύλη εντός της οριζόμενης προθεσμίας. Η εν λόγω απόφαση ωστόσο δεν ξεκαθαρίζει σε ποια παράληψη/καθυστέρηση αναφέρεται ούτε εξηγεί αν έχει ληφθεί υπόψη η απόφασή του Υπουργείου Εσωτερικών το βράδυ του Σαββάτου 30 Μαΐου να παρατείνει τη σχετική προθεσμία μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, επειδή η ηλεκτρονική πύλη δεν λειτουργούσε σωστά. Παράλληλα, αρκετά κόμματα επίσης δεν ανταποκρίθηκαν πλήρως στην αρχική προθεσμία λόγω της δυσλειτουργίας της ηλεκτρονικής πύλης».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back