Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Πρόταση Χρ. Τσιρογιάννη: 3% και από μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα

Εικόνα του άρθρου Πρόταση Χρ. Τσιρογιάννη: 3% και από μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/06/2022, 16:15
ΗΠΕΙΡΟΣ

Την απόδοση του ειδικού τέλους του Ν. 3468/2006 στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας-κατοίκους των περιοχών όπου είναι εγκατεστημένοι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί (Υ.Η.Σ) με ισχύ άνω των 15 ΜW, ζητά ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης με επιστολή του σον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στύλιο, τους βουλευτές Άρτας και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ. 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, καταβάλλεται ειδικό τέλος 3% επί των ακαθάριστων  εσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, στους δημότες και στους Δήμους που τα φιλοξενούν.

Όμως, ο νόμος αυτός εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ μέχρι 15 MW, δηλαδή μόνο στους μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

«Η διάκριση αυτή μεταξύ μεγάλων και μικρών ΑΠΕ για την απόδοση του τέλους, δεν φαίνεται να έχει κάποια δικαιολογητική αιτία, δεδομένου μάλιστα ότι από τη συμπερίληψη και των μεγάλων ΥΗΣ στη ρύθμιση, δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Το αποδοτέο τέλος για τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, είναι δίκαιο, δεδομένου ότι η εγκατάσταση κάθε Υ.Η.Σ. σε μια περιοχή έχει ως αναγκαίο επακόλουθο τη μεταβολή των περιβαλλοντικών συνθηκών και την αλλαγή των χρήσεων γης στην περιοχή, όπως και την πιθανή αλλοίωση του εδάφους ή πιθανή πλημμύρα, συνέπειες τις οποίες υφίστανται με άμεσο τρόπο οι κάτοικοι της εκάστοτε περιοχής» τονίζει ο κ. Τσιρογιάννης, θέτοντας επιπλέον και τη διάσταση της οικονομικής ελάφρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Στην Άρτα, υπάρχει ο υδροηλεκτρικός σταθμός Πουρναρίου (Πουρνάρι I και II), με συνολική ισχύ 331,5 MW, τον οποίο διαχειρίζεται η  ΔΕΗ. Η ΔΕΗ διαχειρίζεται σταθμούς υδροηλεκτρικής ενέργειας και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας: στον Νέστο, στον Αλιάκμονα, στον Εδεσσαίο, στον Αώο, στον Αχελώο, στον Ταυρωπό, στον Άραχθο και στον Λάδωνα.

«Χρειάζεται πολιτική βούληση και κοινές συνέργειες από την στιγμή που δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Άρα είναι όλα θέμα απόφασης, σε μια τόσο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο που βιώνουν οι δημότες μας λόγο της ενεργειακής κρίσης. Μία λύση, θα ήταν να συμπεριληφθούν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί με μεγαλύτερη ισχύ από αυτή 15 MW, με ταυτόχρονη διαβάθμιση των αποδοτέων τελών, ώστε να εφαρμοστεί ένα σύστημα ολοκληρωμένο και δίκαιο για όλους τους ΥΗΣ. Έτσι, θα μπορεί να αποδίδεται το ποσοστό 3% του παραγωγού (χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού) στους δημότες ή στους Δήμους, όπου είναι εγκατεστημένοι οι ΥΗΣ και να ωφεληθούν έμπρακτα οι συμπολίτες μας», είναι η πρόταση του κ. Τσιρογιάννη προς τον πρωθυπουργό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back