Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προτάσεις για την αμπελουργική ζώνη Ζίτσας

Εικόνα του άρθρου Προτάσεις για την αμπελουργική ζώνη Ζίτσας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2019, 03:00
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τις προτάσεις για την ανάπτυξη της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας καταθέτει η παράταξη «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο του Δήμου Ζίτσας Βασίλη Γαρδίκο.

Η αμπελουργική ζώνη Ζίτσας περιλαμβάνει εκτάσεις στις δημοτικές κοινότητες Ζίτσας, Καρίτσας, Κληματιάς, Πρωτόπαππα, Λιγοψάς και Γαβρισιών. Σήμερα καλλιεργούνται περίπου 2.000 στρέμματα αμπελιού κυρίως της τοπικής λευκής ποικιλίας Ντεμπίνα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των Οίνων Παραγωγής Ανωτέρας Προελεύσεως (Ο.Π.Α.Π .) «Ζίτσα».

Με τον ανταγωνισμό πια να είναι μεγάλος και με τα προβλήματα να μην είναι λίγα, η παράταξη καταθέτει τις εξής προτάσεις:

-Ανάληψη πρωτοβουλιών για την ψήφιση λειτουργικών νομοθετικών ρυθμίσεων που να δίνουν τη δυνατότητα της εκχέρσωσης αγροτικής γης για καλλιέργεια αμπελιών, μετά από σχετική άδεια και έλεγχο των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών.

-Εκχώρηση δικαιωμάτων φύτευσης κατά προτεραιότητα στην περιοχή και σύνδεση με το πρόγραμμα νέων γεωργών, ώστε η ζώνη να αποκτήσει ένα κρίσιμο μέγεθος και να προχωρήσει η ηλικιακή ανανέωση των αμπελουργών.

-Οργάνωση των αμπελουργών σε ομάδα παραγωγών, ώστε να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής, υιοθέτηση τεχνικών καινοτομιών, βελτίωση των συνθηκών για τη διάθεση του προϊόντος.

-Σύσταση τοπικής διεπαγγελματικής οργάνωσης για την αμπελοκαλλιέργεια, με συμμετοχή φορέα παραγωγών, οινοποιείων, Δήμου και ίσως Περιφέρειας.

-Προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης για το μεγαλύτερο ποσοστό των αμπελιών και  της βιολογικής γεωργίας για μικρό αριθμό παραγωγών και σύμφωνα με τις αποφάσεις της διεπαγγελματικής οργάνωσης.

-Ανάπτυξη μηχανισμού τεχνικής στήριξης και συνεργασία Δήμου με τις επιστημονικές δομές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΠΕΓΕΑΛ – Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε.) για έγκυρη ενημέρωση των παραγωγών σχετικά με τη θρέψη και τη φυτοπροστασία. Οργάνωση κύκλων εκπαίδευσης στους αμπελουργούς σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς.

-Ανάπτυξη συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – μετεωρολογικό εργαστήριο για την ανάπτυξη συστήματος τοπικών προγνώσεων καιρού.

-Ενίσχυση της συμμετοχής σε διεθνείς και εθνικές εκθέσεις των οινοποιητικών επιχειρήσεων, αλλά και μεμονωμένων παραγωγών.

-Οργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων για την προβολής και προώθησης των τοπικών κρασιών-τσίπουρου, της τοπικής γαστρονομίας και της πολιτιστικής παράδοσης  της περιοχής, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους.

Η παράταξη «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» δεσμεύεται επίσης για την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την αμπελουργική ζώνη Ζίτσας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back