ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το προσφυγικό στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Εικόνα του άρθρου Το προσφυγικό στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/06/2018, 14:48
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Προσφυγικό, Brexit και το μέλλον της Ευρωζώνης είναι τα τρία θέματα που θα κυριαρχήσουν στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου της Ευρωζώνης, που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Στην άτυπη Συνάντηση Εργασίας για το προσφυγικό που συγκάλεσε την περασμένη Κυριακή, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και στην οποία πήραν μέρος αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 16 χωρών της Ε.Ε. ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε επισημάνει πως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι μια συλλογική ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι η συνθήκη του Δουβλίνου «είναι ξεπερασμένη από τη ζωή», και σημειώσε ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην βρίσκονται σε αυτή την άδικη θέση οι χώρες της πρώτης υποδοχής αλλά και η Γερμανία».

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε μια ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιοριστεί η «δευτερεύουσα μετακίνηση» των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά θέλουν να μεταβούν στη συνέχεια στη βόρεια Ευρώπη και τη Γερμανία.


ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Η ΜΕΡΚΕΛ

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί που θέλουν και πρόσθεσε ότι «δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια κοινή συμφωνία για το άσυλο στην σύνοδο αυτή κορυφής» της ΕΕ, στις 28 και 29 Ιουνίου.

Όλοι στην Ευρώπη συμφωνούν ότι χρειάζεται να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση, σημείωσε και πρόσθεσε ότι αν δεν επιτύχουμε μια συμφωνία σε επίπεδο 28 κρατών μελών, θα πρέπει να σκεφτούμε την σύναψη συνασπισμών μεταξύ αυτών που προτίθενται να προχωρήσουν όσον αφορά την μεταναστευτική πολιτική, συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι η μεταναστευτική πολιτική μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΖΑΕΦ

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα: Στις 12.30 ώρα Βελγίου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσκληθεί και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια.

Ο Ζάεφ αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στις 15.00 ο Τσίπρας θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις 19.30 στο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αύριο, Παρασκευή, στις 09.00 θα συμμετάσχει στο πρόγευμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί η εφαρμογή του άρθρου 50 για το Brexit, και στις 11.15 στις εργασίες της Συνόδου της Ευρωζώνης με θέμα τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3