Μπορεί οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες να κυνηγούν το όνειρο να πάνε στη Γερμανία ή στη Σουηδία, αλλά πολλοί από αυτούς θα μείνουν στην Ελλάδα. Και το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής κοινωνίας είναι οι άνθρωποι αυτοί να νιώθουν συμπολίτες τους. Το επίδικο του «ανήκειν» σε μια κοινωνία είναι μεγάλο, ιδίως από τη στιγμή που μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις –η πιο απαραίτητη- για την κοινωνική ένταξη των ανθρώπων αυτών είναι να υπάρχουν θέσεις εργασίας…
Μια δύσκολη πραγματικότητα, με τα Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων των Δήμων να έχουν τον δικό τους ρόλο στη διαχείριση του πρσοφυγικού-μεταναστευτικού και στη διευκόλυνση της κοινωνικής ένταξης ανθρώπων που μένουν πια εδώ: στη χώρα, στην πόλη μας, στις γειτονιές μας.
Ο Δήμος Ιωανιτών είναι ένας από τους 15 Δήμους της χώρας που διαθέτει ένα τέτοιο Συμβούλιο και το οποίο διοργάνωσε σήμερα μια εκδήλωση στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.
Τόσο ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Αθανάσιος Βιτσεντζάτος όσο και ο Πέτρος Μάστακας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρθηκαν στη σημασία των συμβουλίων αυτών. Ο κ. Βιτσεντζάτος μίλησε για το θεσμικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες του συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι οι Δήμοι έχουν κεντρικό ρόλο στο ζήτημα της ένταξης, καθώς έχουν άμεση και πρώτη επαφή με την κοινωνία.
Ο κ. Μάστακας επεσήμανε ότι δυστυχώς η κοινωνική ένταξη δεν έχει αποτελέσει προτεραιότητα. «Ο κάθε Δήμος θα πρέπει να έχει πια στο μυαλό του ότι θα έχει και κάποιους επιπλέον κατοίκους», τόνισε χαρακτηριστικά. «Η ένταξη επιβάλλει μια αναπροσαρμογή της ταυτότητας του καθενός. Δεν είναι εύκολη υπόθεση» είπε ο κ. Μάστακας και κατέληξε ότι θεσμοί όπως το Συμβούλιο Ένταξης Προσφύγων και Μεταναστών είναι «θεσμοί για να δίνουν λύσεις κι όχι για να υπάρχουν απλώς».
Ο Yonous Muhhamadi από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων μίλησε όχι μόνο για τα δικαιώματα αλλά και για τις υποχρεώσεις των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ εκτίμησε ότι η ένταξη είναι μονόδρομος.
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, από την πλευρά του, επανέφερε στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά την ανάγκη έγκαιρης ενημέρωσης των Δήμων για τις μετακινήσεις προσφυγικού πληθυσμού. Διαβεβαίωσε δε ότι ο Δήμος «θα σταθεί αρωγός σε όλες τις σχετικές διαδικασίες με γνώμονα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με απώτερο στόχο την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και των κατοίκων της».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του αρμόδιου αντιδημάρχου και προέδρου του Συμβουλίου Γιάννη Αϊβατίδη, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου της ΕΕΤΑΑ Ηλία Γιάτσιο. Ο κ. Γιάτσιος δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση γιατί «είχε συνάντηση με τον υπουργό» όπως είπε ο κ. Αϊβατίδης, ενώ μέσω skype έδωσε το παρών τελικά και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.
Τη διάθεση της Περιφέρειας Ηπείρου να συνδράμει σε κάθε πρόβλημα που ενδεχομένως προκύψει, μετέφερε δε στην εκδήλωση η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης μίλησε γενικότερα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό αλλά και στα όσα έγιναν στη Μόρια, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα»…