ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πρόληψη μελανώματος και παθήσεις νυχιών: Τι προτείνουν οι δερματολόγοι

Εικόνα του άρθρου Πρόληψη μελανώματος και παθήσεις νυχιών: Τι προτείνουν οι δερματολόγοι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2023, 15:37
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ανησυχήσει με την αλλαγή χρώματος κάποιας κρεατοελιάς (σπίλου) στο δέρμα μας ή με την εμφάνιση κάποιας περίεργης διαταραχής στα νύχια που μπορεί να υποδηλώνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τα περισσότερα συμπτώματα μελανωμάτων προκαλούνται από την έλλειψη μέτρων προστασίας ή την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Επίσης, πολλά καλλυντικά μπορεί να είναι ακατάλληλα για το δέρμα γιατί περιέχουν καρκινογενή στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν μελανώματα σε βάθος χρόνου. Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί με την χρήση τοξικών βαφών για νύχια που δεν έχουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις. Τα τελευταία χρόνια, οι δικτυακές πωλήσεις καλλυντικών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και πολλοί αγοράζουν φτηνά προϊόντα περιποίησης ή καλλυντικά αμφιβόλου προέλευσης. Αυτό έχει οδηγήσει σε έξαρση των μελανωμάτων και διαφόρων παθήσεων στα νύχια.

Τόσο οι παθήσεις νυχιών όσο και η εμφάνιση κακοήθους μελανώματος, απαιτούν έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία για την αποφυγή σοβαρότερης επιδείνωσης. Παρακάτω θα διερευνήσουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των παθήσεων των νυχιών και της χαρτογράφησης των σπίλων και θα δούμε πως με την έγκαιρη διάγνωση μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Διαφορές μεταξύ των παθήσεων στα νύχια και της χαρτογράφηση σπίλων:

Οι ασθένειες των νυχιών, επηρεάζουν τα νύχια των χεριών και των ποδιών και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αποχρωματισμό, πάχυνση, σκίσιμο και παραμόρφωση. Αντίθετα, το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που αναπτύσσεται στα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία στο δέρμα. Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά πιο συχνά το συναντάμε στην πλάτη, τα πόδια, τα χέρια και το πρόσωπο.

Μέτρα πρόληψης για την εμφάνιση μελανώματος:

Η πολύωρη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση κακοηθούς μελανώματος. Οι δερματολόγοι συνιστούν σε όσους θέλουν να εκτεθούν στον ήλιο, να φοράνε προστατευτικό ρουχισμό, όπως μακρυμάνικες μπλούζες, καπέλο, γυαλιά ηλίου με καλό φακό και να χρησιμοποιούν αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή μεγαλύτερο.

Η συνήθεια για εύκολο μαύρισμα έχει οδηγήσει πολλές γυναίκες στην τακτική του σολάριουμ ή στην χρήση κάποιον καλλυντικών δέρματος που ενισχύουν το μαύρισμα. Τα σολάριουμ εκπέμπουν ακτινοβολία UV, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Οι δερματολόγοι συνιστούν να αποφεύγετε το έντονο σολάριουμ και ό,τι σας υπόσχεται γρήγορο μαύρισμα.

Η χαρτογράφηση σπίλων βοηθάει όσους εξετάζουν την επιδερμίδα τους τακτικά για να εντοπίσουν τυχόν αλλαγές στις κρεατοελιές (σπίλοι), όπως το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα. Οι τακτικοί έλεγχοι των σπίλων του δέρματος, μπορούν να εντοπίσουν προβλήματα στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, σε πρώιμο στάδιο.

Τι να κάνετε για να προστατέψετε τα νύχια σας

Οι μυκητιάσεις είναι μια συχνή πάθηση των νυχιών. Οι δερματολόγοι συνιστούν να διατηρείτε τα νύχια καθαρά και στεγνά για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μυκήτων. Επίσης, η χρήση μιας καλής αλοιφής μετά το μπάνιο ανάμεσα στα δάχτυλα μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μυκητίασης. Επιπλέον, αν τα πόδια σας ιδρώνουν, υπάρχουν και ειδικές πούδρες για πόδια που προλαμβάνουν την εμφάνιση μυκητίασης που μπορεί να προσβάλει τα νύχια σας.

Μια κακή συνήθεια που κάνουν οι περισσότεροι είναι το δάγκωμα των νυχιών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τραύμα στα νύχια, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα στη μόλυνση. Καλό είναι να αποφύγετε αυτή την συνήθεια που μπορεί να οφείλεται και σε ψυχολογικούς παράγοντες.

Αν στο περιβάλλον εργασίας υπάρχουν χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με τα χέρια, φορέστε ειδικά γάντια για να προστατεύσετε το δέρμα των χεριών αλλά και τα νύχια σας. Επίσης, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας για να δείτε αν υπάρχει κάποια αλοιφή που να τρέφει και να προστατεύει τα νύχια μετά το πέρας της εργασίας.

Η σωστή διατροφή παίζει ρόλο στην συνολική υγεία του σώματος και του δέρματος. Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιή τα νύχια σας. Οι δερματολόγοι συνιστούν μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back