ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Prodigy του ‘94

Εικόνα του άρθρου Το Prodigy του ‘94
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2022, 16:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα πράγματα που τρομοκρατούν στις μέρες μας είναι η πανδημία, ο καπιταλισμός, οι κατσαρίδες και η φράση «28 χρόνια συμπληρώνονται από την κυκλοφορία του Music for the jilted generation των Prodigy».

Ναι, μια τριακονταετία σχεδόν  συμπληρώνεται αυτές τις μέρες από την κυκλοφορία ενός σκαπανικού hardcore έπους. Hardcore, ό,τι και αν ακούτε, από ελέκτρο και μέταλ, μέχρι πανκ και μπάκμπιτ.

Από το άλμπουμ έλειπε παντελώς ο Κιθ και σχεδόν παντελώς ο Μαξίμ. Το MftJG ήταν κατά βάση το δημιούργημα του Λίαμ Χάουλετ, της ιδιοφυΐας πίσω από τους Prodigy. Ήταν επίσης η απάντηση στο νόμο του 1994, με τον οποίο η κυβέρνηση Μέιτζορ αποφάσιζε να κυνηγήσει το rave. Οι Prodigy «στολίζουν» το νόμο στο κομμάτι «Τheir Law», ωστόσο πολύ αργότερα ο Χάουλετ είπε ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να κάνει ένα «πολιτικό άλμπουμ». Εντάξει, δεν ήταν και κανένα μανιφέστο…

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Ήταν όμως δυναμίτης. Κομμάτια όπως το Their Law, το Poison, το Voodoo People και φυσικά το No Good (Start the Dance) έπαιζαν σχεδόν παντού. O Χάουλετ δεν είχε λυπηθεί την ποπ κουλτούρα και είχε χώσει samples από το Star Wars μέχρι τους Pop Will Eat Itself στο άλμπουμ.

Αυτό που κατάφερε όμως το MftJG ήταν να μειώσει ακόμα περισσότερο τις αποστάσεις μεταξύ των μουσικών ειδών και φυσικά, των οπαδών. Λίγα χρόνια νωρίτερα, οι KLF είχαν επιστρατεύσει τον Γκλεν Χιουζ των Trapeze και Deep Purple (και σε λίγες μέρες Dead Daisies στην πλατεία Νερού) για το What time is love?, ενώ ήδη ο Fatboy Slim και οι Chemical Brothers έκαναν δουλίτσα. Η έκρηξη των Prodigy όμως, έβγαλε αυτό το είδος από τα κλαμπ και τους rave αγρούς ευρύτερου Έσσεξ και Οινοφύτων και το έβαλε στα γήπεδα, όπου λίγα χρόνια αργότερα, die hard μέταλλα τα έδιναν όλα, δίπλα σε βετεράνους ravers.

Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το magnum opus των Prodigy, το Fat of the Land, ένας από τους κορυφαίους μουσικούς δίσκους όλων των ειδών. Το MftJG όμως ήταν αυτό που κήρυξε το start the dance…


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back