ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (24-30 Απριλίου)

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (24-30 Απριλίου)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2023, 21:16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (24-30 Απριλίου) στα Γιάννενα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, έχει ως εξής:

24 Απριλίου

Θέατρο: «Κοιμώμενος Χαλεπάς… ο σαλός άγιος»

Η παράσταση «Κοιμώμενος Χαλεπάς... ο σαλός άγιος», του Άγγελου  Ανδρεοπούλου, σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρου Λιακόπουλου, έρχεται ξανά στα  Γιάννενα, στο Θέατρο «Κύκλος» (Αραβαντινού 14), στις 24 Απριλίου, στις  21:00.

Το έργο πραγματεύεται τη ζωή του σημαντικού γλύπτη από την Τήνο Γιαννούλη Χαλεπά. Στον ρόλο του Χαλεπά ο Γιώργης Κοντοπόδης.

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά.

Εισιτήρια: 14 ευρώ, 10 ευρώ το μειωμένο. Προπώληση ticketservices.gr.

Θέατρο: «Οικογένεια Γαμπέτα»

Η Σχολή Θεάτρου «Ορφέας» ανεβάζει την κοινωνική σάτιρα «Οικογένεια Γαμπέτα» στις 24 Απριλίου, στις 21:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Σκηνοθετεί η Ναταλία Μίγδου. Το έργο έχει γράψει η μαθήτρια της σχολής, Αγλαΐα Μαμακή.

Παίζουν: Ηλίας Νούσης, Αγλαΐα Μαμακή, Βάσω Ζησίδη, Κατερίνα Στεφάνου, Σωτήρης Παππάς, Ελευθερία Αρλέτου, Βιβή Βλάχου, Αθανασία Κυριακοπούλου, Σοφία Σιώζιου, Γιάννης Δασκαλάκης, Νατάσα Πατσιούρα, Γεωργία Ψόχιου, Μιχάλης Τσιάνος. Συμμετέχει φιλικά: ο Γιάννης Σεντελές.

Εισιτήριο 10 ευρώ. Προπώληση στα βιβλιοπωλεία «Αναγνώστης» και «Αίθρα» και στη Σχολή Θεάτρου «Ορφέας».

Σινεμά: «Μερικοί το προτιμούν καυτό»

Την ταινία «Μερικοί το προτιμούν καυτό» προβάλλει το καλλιτεχνικό σωματείο «Εξαύδα» στις 24 Απριλίου, στις 21:15, στον χώρο του (Κουντουριώτη 31, οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ). Η ταινία του Μπίλι Γουάιλντερ με τη Μέριλιν Μονρόε, τον Τζακ Λέμον και τον Τόνι Κέρτις δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

26 Απριλίου

Βιβλιοπαρουσίαση: «Η Σαρακατσάνικη Βιβλιογραφία…»

Το βιβλίο του με τίτλο «Η Σαρακατσάνικη Βιβλιογραφία: Ιστορία-Πρόσωπα-Πολιτισμός» παρουσιάζει ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, την Τετάρτη 26 Απριλίου, στις 19:30, στην αίθουσα «Αρχ. Σπυρίδωνος», στην πρώην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.

Ομιλίες θα γίνουν από τον τέως αναπληρωτή καθηγητή Θωμά  Μπάκα, τον λαογράφο-ερευνητή Βαγγέλη Παπιγκιώτη και τον ίδιο τον συγγραφέα. Θα συντονίζει η δημοσιογράφος Έλ. Στάμου.

Η βιβλιοπαρουσίαση περιλαμβάνει και μουσικό πρόγραμμα. Θα τραγουδήσουν: Νίκος Γιαννακός, Γιάννης Παπακώστας, Χρήστος Γατσέλος, Γιώργος Πατσούρας, Σταματία Δόση. Θα παίξουν οι μουσικοί: Γρηγόρης Γιάκης (κλαρίνο), Κώστας Κωσταγιώργος (βιολί), Γιάννης Κωσταδήμας (λαούτο), Τάσος Ντάφλος (ντέφι).

27 Απριλίου

Μουσική: Tsopana Rave στην Brigada

Οι Tsopana Rave έρχονται στα Γιάννενα, στην Brigada (στοά Αλιέως) για ένα live με τους Norma, στις 27 Απριλίου, στις 21.00 (είσοδος 8 ευρώ).

Θέατρο: «Μέρες παΝΔημίας»

Η πολιτική σάτιρα «Μέρες πανΔΗμίας» με τον Θανάση Μιχαηλίδη ανεβαίνει στο Θέατρο «Κύκλος» (Αραβαντινού 14) στις 27 Απριλίου, στις 21:15.

Μαζί του ο μουσικός Αντώνης Καρασταμάτης.

28-29 Απριλίου

Αφιέρωμα στο αμερικάνικο ντοκιμαντέρ

Αφιέρωμα στο αμερικάνικο ντοκιμαντέρ διοργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Exile Room και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, στις 28 και 29 Απριλίου.

Συγκεκριμένα θα παρουσιαστεί μια επιλογή από μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ (με ελληνικούς υπότιτλους) με τίτλο «American Film Showcase». Οι προβολές θα γίνουν στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», με ελεύθερη είσοδο.

Παρασκευή 28 Απριλίου

20:00 Tina (2021)

Σκηνοθεσία: Daniel Lindsay, T.J. Martin

Η ταινία χτυπάει την πόρτα της 79χρονης πλέον Tina, στην έπαυλή της στην Ελβετία, ζητώντας της να διηγηθεί την καταραμένη ιστορία της για μια τελευταία φορά. Αυτό που προκύπτει είναι το χορταστικό χρονικό της γέννησης της πρώτης μαύρης ροκ σταρ στην ιστορία της μουσικής.

22:00 9 με 5: Η Ιστορία Ενός Κινήματος (2020)

Σκηνοθεσία: Steven Bognar, Julia Reichert

Πριν το Χόλιγουντ το μετατρέψει σε κινηματογραφική επιτυχία με τις Jane Fonda, Lily Tomlin και Dolly Parton, το «9 με 5» ήταν ένα επαναστατικό γυναικείο εργατικό κίνημα. Η ταινία ακολουθεί τις γυναίκες που τα ξεκίνησαν όλα, αλλάζοντας τις συνθήκες εργασίας.

Σάββατο 29 Απριλίου

20:00 Γυναίκα στο Διάστημα (2019)

Σκηνοθεσία: Todd Thompson

Τι κάνει η NASA όταν δεν βρίσκει επιστήμονες, μηχανικούς και αστροναύτες για το διαστημικό της πρόγραμμα; Προσλαμβάνει την υποσμηναγό Ουχούρα από το cult σύμπαν του τηλεοπτικού «Star Trek» για να τους στρατολογήσει! Κι αυτό ακριβώς και έκανε το 1977 η ηθοποιός και τραγουδίστρια Nichelle Nichols, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της αμερικανικής τηλεόρασης τότε.

22:00 Το Ανθρώπινο Στοιχείο (2018)

Σκηνοθεσία: Matthew Testa

Για τέσσερις δεκαετίες, ο φωτογράφος και εξερευνητής James Balog έχει στρέψει το φακό του στην περίπλοκη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Από πανοραμικά μωσαϊκά με υπεραιωνόβια δέντρα, μέχρι υπό εξαφάνιση ζώα που ποζάρουν αινιγματικά στο studio του, ο Balog μάς προσκαλεί να ξανασκεφτούμε τη θέση μας στον φυσικό κόσμο, καθώς και τις ευθύνες μας απέναντί του.

28-30 Απριλίου

Θέατρο: «Ήταν μια φορά… ‘μια φορά’»

Το Θέατρο «Κύκλος» (Αραβαντινού 14) παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ήταν μια φορά… ‘μια φορά’» που βασίζεται σε ιστορίες του Χόρχε Μπουκάι.

Η παράσταση θα ανεβαίνει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως 7 Μαΐου, στις 21:15.

Σκηνοθετεί ο Πέτρος Χριστακόπουλος, Θεατρική προσαρμογή: Μίνα Παππά, σκηνογραφία-ενδυματολογία: Γιάννης Κράβαρης, μουσική σύνθεση Τερέζα Παπακώστα, φωτισμοί Γιάννης Παπαγεωργίου.

Παίζουν: Μίνα Παππά, Άννα Μπούντνιοκ, Πέτρος Χριστακόπουλος. Μουσικός επί σκηνής: Τερέζα Παπακώστα.

Εισιτήριο: 12 ευρώ (10 ευρώ το μειωμένο). Διάρκεια παράστασης 70’. Τηλέφωνο κρατήσεων: 697913970.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back