ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δύο τμήματα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας

Εικόνα του άρθρου Δύο τμήματα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/08/2021, 17:05
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προσπαθεί να διαχειριστεί την επαύριο της ΕΒΕ και της απώλειας θέσεων σε τμήματά του, ειδικά σε Άρτα και Πρέβεζα και να κάνει «διαχείριση ζημιών».

Ο πρύτανης του ιδρύματος Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, λίγο πριν συνεδριάσει η σύγκλητος, παρέθεσε μερικούς αριθμούς και εκτιμήσεις για το τι ακριβώς σημαίνουν οι εξελίξεις αυτές.

Διαβάστε επίσης: 4 τμήματα με κενές θέσεις

Καταρχάς, είπε ότι ο ακριβής αριθμός κενών θέσεων από τις φετινές πανελλαδικές, είναι 417, μετά τις μεταφορές κ.λπ. «Βέβαια, ο αριθμός δεν ισοκατανέμεται στα 4 τμήματα και αφορά κυρίως 2» είπε, αναφερόμενος το τμήμα Γεωπονίας (154) και Λογιστικής (161).

Για το Ιστορικό-Αρχαιολογικό και το Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, ο κ. Αλμπάνης τόνισε ότι τόσες περίπου θέσεις, όσες κάλυψαν δηλαδή, είχαν ζητήσει τα ίδια τα τμήματα. Σημειώνεται ότι πάντα, τα τμήματα εισηγούνται αριθμό εισακτέων που το υπουργείο όμως διαχρονικά αγνοεί και ορίζει μεγαλύτερο, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.


Για τα δύο τμήματα της Άρτας και της Πρέβεζας, ο κ. Αλμπάνης ήταν ξεκάθαρος: «Δημιουργείται πρόβλημα βιωσιμότητας» τόνισε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι τα τμήματα αυτά έχουν κυρίως εισακτέους από την υπόλοιπη χώρα και από τις δύο συγκεκριμένες πόλεις, ούτε καν την Ήπειρο.

Αντίθετα, στις παλιότερες σχολές του ιδρύματος, σύμφωνα με τα μέχρι πέρυσι δεδομένα (τα φετινά δεν είναι ακόμα έτοιμα), ο ένας στους τρεις προέρχεται από τα Γιάννενα και την Ήπειρο.

«Θα πρέπει τα τμήματα, οι γενικές συνελεύσεις τους και οι συνάδελφοι, καθώς επίσης και η σύγκλητος, να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις».

Στη γενική εικόνα ωστόσο, ο κ. Αλμπάνης τόνισε ότι δεν θα δημιουργηθεί οικονομικό πρόβλημα άμεσα συνδεόμενο με τις απώλειες θέσεων, ειδικά στα τμήματα με τις λιγότερες απώλειες. Διευκρίνισε ότι το γενικό οικονομικό πρόβλημα του ιδρύματος παραμένει σοβαρό, καθώς το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν μπορεί να καλύψει λειτουργικές του ανάγκες και προσφεύγει σε λύσεις από ταμειακά υπόλοιπα και ζητάει έκτακτες επιχορηγήσεις.

'Ενα άλλο θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί η σύγκλητος, είναι οι πτώσεις βάσης σε Φυσικό και Μαθηματικό. Σημειώνεται ότι μέχρι 31/8 θα πρέπει να δηλώσουν τις θέσεις τους για τις ΕΒΕ, τα πανεπιστήμια όλης της χώρας, για τη νέα χρονιά.

Σε ό,τι αφορά τα της πανδημίας, είπε ότι η εξεταστική Σεπτεμβρίου θα γίνει με το μέχρι στιγμής δεδομένο τρόπο, αλλά η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με νέους όρους. Υπενθύμισε τα αιτήματα του ιδρύματος για να εξασφαλιστούν οι υγειονομικοί όροι και πρόσθεσε ακόμα ότι έχει γίνει αίτημα, για εμβολιαστικό κέντρο μέσα στο πανεπιστήμιο και κινητές μονάδες σε Άρτα και Πρέβεζα.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back