Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προαύλιο Ακαδημίας: Πώς θα γίνει η ανάπλαση

Εικόνα του άρθρου Προαύλιο Ακαδημίας: Πώς θα γίνει η ανάπλαση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/09/2020, 19:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Βιοκλιματική ανάπλαση και ενσωμάτωση τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία» είναι ο επίσημος τίτλος ενός έργου που χρηματοδοτείται με 600.000 ευρώ από το πρόγραμμα Interreg IPA CBC «Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020».

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα έργο που έρχεται να «μεταμορφώσει» κυρίως τον αύλειο χώρο του ιστορικού κτιρίου της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Η ένταξη του έργου στο Interreg έγινε πέρσι το καλοκαίρι. Την όλη υπόθεση είχε  χειριστεί η τότε αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη. Για την κατάθεση της πρότασης έργου, είχε υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου (φορέας υλοποίησης), των Αγαθοεργών Καταστημάτων της Μητρόπολης Ιωαννίνων (κύριος του έργου) και ο Δήμος Ιωαννιτών (φορέας λειτουργίας του έργου).

Στις 30 Σεπτεμβρίου, η  Περιφέρεια Ηπείρου θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου. Το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του προαύλιου χώρου του συγκροτήματος με την κατασκευή σύγχρονων χώρων αθλοπαιδιών και παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Συγκεκριμένα, όπως είχε ανακοινωθεί πέρσι, θα κατασκευαστούν τρία νέα γήπεδα μπάσκετ, δύο νέα γήπεδα βόλεϊ, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5 και μια παιδική χαρά νηπίων και ΑμεΑ. Επίσης, θα γίνει ανακαίνιση του δαπέδου του αύλειου χώρου, θα διαμορφωθούν σημεία ανάπαυλας/σκίασης με προσθήκη αστικού εξοπλισμού, θα εγκατασταθούν νέα φωτιστικά σώματα στον περιβάλλοντα χώρο. Στο εσωτερικό του μεγάλου αυτού κτιρίου, προβλέπεται η αντικατάσταση του φωτισμού με led αλλά και η δημιουργία βιωματικού εργαστηρίου με στόχο την εκπαίδευση και εξοικείωση των μαθητών σε θέματα αειφόρας ενεργειακής διαχείρισης.

Όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, το έργο στοχεύει στην ανάδειξη της πολύπλευρης αξίας του εμβληματικού κτιρίου της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας και αφετέρου στην καλύτερη λειτουργία του προαύλιου χώρου των σχολείων και ως χώρου συνάθροισης παιδιών, εφήβων και γονέων για διάφορες δραστηριότητες κατά τις απογευματινές ώρες.

Η Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1988. Εγκαινιάστηκε το 1938 και φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου. Από τον πόλεμο και μετά, και για 35 χρόνια, σε μια πτέρυγά του, στεγάστηκε το στρατιωτικό νοσοκομείο. Το 1964 φιλοξένησε δε την τότε ιδρυθείσα Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων. Σήμερα στο οικοδόμημα της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας στεγάζονται συνολικά 11 σχολεία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back