ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Πρίστινα: Εικονογραφώντας το μπετόν

Εικόνα του άρθρου Πρίστινα: Εικονογραφώντας το μπετόν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/07/2023, 22:03
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Γνωστή ως η πρωτεύουσα του σκυροδέματος, η Πρίστινα προσπαθεί να αναζωογονήσει τη θαμπή και γκρίζα εικόνα της με ζωηρά γκράφιτι σε τοίχους και κτίρια, συμβάλλοντας στη μετατροπή των δημόσιων χώρων σε πιο φιλόξενες, ζωντανές περιοχές.

Περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες από 28 χώρες κάλυψαν 2000 τετραγωνικά μέτρα τοίχων στην Rruga B (οδός Β) της πόλης με τέχνη σε ένα φεστιβάλ τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Ο δρόμος αυτός χωρίζει τα παλιά κομμουνιστικά κτίρια στα δυτικά με τα νέα στα ανατολικά, τα οποία έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό - ελάχιστο χώρο για δημόσια χρήση και άφθονο μπετόν.

«Όταν βλέπεις το μπετόν, σου δίνει την εντύπωση ότι είναι ακόμα υπό κατασκευή», δήλωσε ο Agon Xhelili, διοργανωτής του φεστιβάλ, Meeting of Styles Kosovo. «Όταν οι καλλιτέχνες βλέπουν αυτές τις τοποθεσίες λένε: ‘διάολε, αυτό είναι το καλύτερο μέρος για να ζωγραφίσουν’».

Η ομώνυμη μη κερδοσκοπική οργάνωση Meeting of Styles δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90 στη Γερμανία, υποστηρίζοντας καλλιτέχνες που μπορούσαν να ζωγραφίσουν νόμιμα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εγκαταλελειμμένων περιοχών.

Από την ίδρυσή του, έχει διοργανώσει περισσότερες από 400 εκδηλώσεις, όπως αυτή στην Πρίστινα, βοηθώντας χιλιάδες καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.

Μετά τον τερματισμό του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, η βαλκανική χώρα γνώρισε έκρηξη στην οικοδομική δραστηριότητα, αν και η κυβέρνηση δήλωσε ότι πάνω από το 70% όλων των διαμερισμάτων και των σπιτιών κατασκευάστηκαν χωρίς επίσημη έγκριση.

Φωτογραφίες: Facebook



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back