Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Πρέβεζα: Δικό της το κάστρο μέχρι το 2065

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/12/2016, 23:08
ΗΠΕΙΡΟΣ

Στο κέντρο σχεδόν της Πρέβεζας, βρίσκεται το κάστρο του Αγίου Ανδρέα, το οποίο δεν μπόρεσε ποτέ να έχει ουσιαστική σχέση με την πόλη. Κι αυτό επειδή μέσα στο κάστρο βρισκόταν κάποτε το στρατόπεδο Δούκα. Ένας εν δυνάμει χώρος πολιτισμού που δεν μπορούσε να αναπτυχθεί. Η Πρέβεζα έχει πια την ευκαιρία να πάρει πίσω αυτό το κομμάτι της.

Μετά από πολύχρονες προσπάθειες του αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου, υπογράφηκε, σε ειδική εκδήλωση, το συμβόλαιο μεταβίβασης του κάστρου και των εγκαταστάσεών του από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας με σκοπό την ανάπλαση και τη χρήση των κτιρίων για Διοικητήριο και για διάφορες δράσεις πολιτισμού.

Στην εκδήλωση, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας εκπροσώπησε ο υποστράτηγος  Γεώργιος Σταθιάς, την Περιφέρεια ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννου. Το παρών έδωσαν ακόμη ο δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης και ο πρώην νομάρχης και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Τσουμάνης.

«Ο κ. Ιωάννου προσπάθησε μέχρι σήμερα με επιμονή και υπομονή, γιατί όταν πρέπει να λύσεις ένα σοβαρό θέμα, πρέπει να κάνεις και  σοβαρές κινήσεις» δήλωσε ο κ. Καχριμάνης. Ο αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε την επιστροφή του κάστρου του Αγίου Ανδρέα στην πόλη ως «προσωπικό του στοίχημα». «Ο μέχρι τώρα εγκαταλελειμμένος χώρος θα αποκτήσει ζωή, θα δημιουργηθούν πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, μουσεία, παιδικές χαρές, θα γίνει μία περιοχή πρασίνου, ένας χώρος πολιτισμού και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών στην καθημερινότητά τους και θα αλλάξει την εικόνα της πόλης στους επισκέπτες πολύ σύντομα. Τώρα πλέον, έχοντας το χώρο, θα αποκτήσει διοικητήριο η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας».

Η  μεταβίβαση περιλαμβάνει 36 κτίρια και καθαρή έκταση 32 στρεμμάτων περίπου. Εδώ, ακριβώς υπάρχουν και τα «ψιλά γράμματα» του συμβολαίου. Καταρχήν, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας δεν προχωρά σε παραχώρηση χρήσης αλλά σε μεταβίβαση. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το κάστρο του Αγίου Ανδρέα θα ανήκει στην Πρέβεζα για ορισμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα για 49 χρόνια.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Ηπείρου καλείται να πληρώσει σε βάθος χρόνου 1,5 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας, δηλαδή 30.000 ευρώ τον χρόνο. Παρά τη γνωστή πια παραδοξότητα το Δημόσιο να πληρώνει το Δημόσιο, η Περιφέρεια Ηπείρου εκτιμά ότι τα χρήματα αυτά θα τα αποσβέσει με τη δημιουργία του νέου διοικητηρίου, οι υπηρεσίες του οποίου στεγάζονται σε  νοικιασμένα κτίρια.

Μετά τη μεταβίβαση του χώρου του κάστρου, το ζητούμενο για την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας είναι να βρει τους πόρους για την αξιοποίησή του. Τότε και μόνο, θα κερδηθεί το στοίχημα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back