ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΠΟΥ: Στο μικροσκόπιο μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον

Εικόνα του άρθρου ΠΟΥ: Στο μικροσκόπιο μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/12/2023, 18:50
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει μια υποπαραλλαγή της Όμικρον ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» λόγω της «ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της».

Η JN.1 έχει βρεθεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κίνδυνος για το κοινό είναι επί του παρόντος χαμηλός και τα τρέχοντα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία, αναφέρει ο ΠΟΥ, αλλά προειδοποιεί ότι η Covid και άλλες λοιμώξεις μπορεί να αυξηθούν αυτόν τον χειμώνα.

Οι αναπνευστικοί ιοί όπως η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και η παιδική πνευμονία αυξάνονται επίσης στο βόρειο ημισφαίριο.

Ο ιός που προκαλεί την Covid αλλάζει συνεχώς με την πάροδο του χρόνου και μερικές φορές αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη νέων παραλλαγών με την Omicron να είναι κυρίαρχη παγκοσμίως εδώ και αρκετό καιρό.

Η υποπαραλλαγή JN.1 εξαπλώνεται γρήγορα σε όλες τις περιοχές, πιθανώς επειδή έχει μια πρόσθετη μετάλλαξη στην πρωτεΐνη spike σε σύγκριση με την παραλλαγή BA.2.86 από την οποία προέρχεται.

«Αναμένεται ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων Sars-Cov-2 εν μέσω ενός κύματος λοιμώξεων από άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ιδίως σε χώρες που εισέρχονται στη χειμερινή περίοδο», αναφέρει η εκτίμηση κινδύνου του ΠΟΥ.

Δεν υπάρχουν αναφορές ότι οι άνθρωποι αρρώστησαν περισσότερο με αυτή την παραλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες.

Χρειάζονται όμως περισσότερες μελέτες για να υπολογιστούν οι επιπτώσεις στην υγεία, λέει ο ΠΟΥ, καθώς ο αριθμός των χωρών που αναφέρουν στοιχεία για τους ανθρώπους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με Covid έχει μειωθεί δραματικά.

Mε πληροφορίες από BBC


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back