ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΠΟΥ: Πάρτε μέτρα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Εικόνα του άρθρου ΠΟΥ: Πάρτε μέτρα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2023, 21:00
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σε επείγουσα δράση για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών τσιγάρων καλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ώστε να προστατευθούν τα παιδιά, καθώς και οι μη καπνιστές και να ελαχιστοποιηθούν οι βλάβες στην υγεία του πληθυσμού. 

Όπως σημειώνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΠΟΥ «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως καταναλωτικά προϊόντα δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά για τη διακοπή της χρήσης καπνού σε επίπεδο πληθυσμού. Αντίθετα, έχουν προκύψει ανησυχητικά στοιχεία για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού».

«Τα παιδιά στρατολογούνται και παγιδεύονται σε νεαρή ηλικία για να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικά τσιγάρα και μπορεί να εθιστούν στη νικοτίνη», δήλωσε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Προτρέπω τις χώρες να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα για την πρόληψη της υιοθέτησης για την προστασία των πολιτών τους, ιδίως των παιδιών και των νέων».

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απευθύνονται στα παιδιά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τουλάχιστον 16.000 γεύσεις. Ορισμένα από αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούν χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων και έχουν κομψά σχέδια, τα οποία απευθύνονται στη νεότερη γενιά. Υπάρχει μια ανησυχητική αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταξύ των παιδιών και των νέων, με ποσοστά που ξεπερνούν τη χρήση από τους ενήλικες σε πολλές χώρες», δήλωσε ο Dr. Ruediger Krech, Διευθυντής Προαγωγής Υγείας του ΠΟΥ.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν επιτραπεί στην ελεύθερη αγορά και προωθούνται επιθετικά στους νέους. Τριάντα τέσσερις χώρες απαγορεύουν την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων, 88 χώρες δεν έχουν ελάχιστη ηλικία στην οποία μπορούν να αγοραστούν ηλεκτρονικά τσιγάρα και 74 χώρες δεν έχουν θεσπίσει κανονισμούς για αυτά τα επιβλαβή προϊόντα.

Οι στρατηγικές διακοπής του καπνίσματος, επισημαίνει ο ΠΟΥ, θα πρέπει να βασίζονται στα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία αποτελεσματικότητας, να συμβαδίζουν με άλλα μέτρα ελέγχου του καπνίσματος και να υπόκεινται σε παρακολούθηση και αξιολόγηση. 

Με βάση τα τρέχοντα αποδεικτικά στοιχεία, δεν συνιστάται στις κυβερνήσεις να επιτρέπουν την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων ως καταναλωτικών προϊόντων για την επίτευξη του στόχου της διακοπής του καπνίσματος.

Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν μπορεί να επιβάλει τις προτάσεις του στα κράτη και αρκείται να παρέχει συμβουλές, αλλά οι συστάσεις του γενικά ακολουθούνται μακροπρόθεσμα από τις κυβερνήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back