ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΠΟΥ: «Όχι» στα υποκατάστατα ζάχαρης για απώλεια βάρους

Εικόνα του άρθρου ΠΟΥ: «Όχι» στα υποκατάστατα ζάχαρης για απώλεια βάρους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2023, 00:04
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε τη Δευτέρα σύσταση για την αποφυγή κατανάλωσης υποκατάστατων ζάχαρης ή NSS για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Η κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ βασίζεται στα ευρήματα συστηματικής ανασκόπησης των διαθέσιμων στοιχείων, τα οποία υποδηλώνουν ότι η χρήση των NSS δεν προσδίδει μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά. 

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης υποδηλώνουν επίσης ότι ενδέχεται να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση των NSS, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και θνησιμότητας στους ενήλικες.

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με NSS δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφίμων με φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα ή τα μη ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά», δήλωσε ο Francesco Branca, διευθυντής του ΠΟΥ για τη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Η σύσταση ισχύει για όλα τα άτομα, εκτός από τα άτομα με προϋπάρχοντα διαβήτη, και περιλαμβάνει όλα τα συνθετικά και φυσικά απαντώμενα ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα και βρίσκονται σε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα και ποτά ή πωλούνται μόνα τους για να προστεθούν σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές. 

Οι συνήθεις μη γλυκαντικές ουσίες περιλαμβάνουν την ακεσουλφάμη Κ, την ασπαρτάμη, την advantame, τα κυκλαμάτα, τη νεοτάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, τη στέβια και τα παράγωγα της στέβιας.

Η σύσταση δεν ισχύει για τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής που περιέχουν NSS, όπως οδοντόκρεμες, κρέμες δέρματος και φάρμακα, ούτε για τα χαμηλής θερμιδικής αξίας σάκχαρα και τις αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες), τα οποία είναι σάκχαρα ή παράγωγα σακχάρων που περιέχουν θερμίδες και συνεπώς δεν θεωρούνται NSS.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back