ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΕΕ: Νέοι κανόνες διαφάνειας για το μέλι, τους χυμούς και τις μαρμελάδες

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Νέοι κανόνες διαφάνειας για το μέλι, τους χυμούς και τις μαρμελάδες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/01/2024, 13:01
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τις αναθεωρημένες «Οδηγίες για το πρωινό». Η αναθεώρηση θα φέρει σαφέστερη επισήμανση για το μέλι, τους χυμούς φρούτων και τις μαρμελάδες στους ευρωπαίους καταναλωτές.

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν στη καθιέρωση ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού μελιού. Το σύστημα αυτό θα επιτρέψει στους καταναλωτές να παρακολουθούν την προέλευση των προϊόντων μελιού μέσω διαφανών πληροφοριών και επισήμανσης. Θα συμβάλει επίσης σε μεγαλύτερη υπευθυνότητα στην αγορά μελιού, περιορίζοντας την απάτη και το παράνομο εμπόριο.

Ειδικότερα οι χώρες προέλευσης θα αναγράφονται στην ετικέτα κατά φθίνουσα σειρά, με βάση το βάρος. Η ετικέτα θα περιλαμβάνει επίσης το ποσοστό που αντιπροσωπεύει κάθε χώρα στο μείγμα, αυξάνοντας έτσι τη διαφάνεια για τους καταναλωτές

Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν ότι η υποχρέωση αναγραφής του ποσοστού στην ετικέτα ισχύει μόνο για τα τέσσερα μεγαλύτερα μερίδια, εφόσον αυτά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του βάρους του μείγματος

Για να εξασφαλιστεί η ευελιξία, στην περίπτωση συσκευασιών βάρους μικρότερου των 30 γραμμαρίων, τα ονόματα των χωρών προέλευσης μπορούν να αντικατασταθούν από έναν κωδικό ISO δύο γραμμάτων

Τέλος, μια πλατφόρμα εμπειρογνωμόνων θα στηρίξει την Επιτροπή στην ανάπτυξη μεθόδων για την ανίχνευση της νοθείας του μελιού και την ενίσχυση των ελέγχων- αυτό θα συμβάλει στην καταπολέμηση της απάτης στο μέλι

Φρούτα-μαρμελάδες

Για να αντικατοπτρίζεται η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα με μειωμένη ζάχαρη, το προσωρινά συμφωνηθέν κείμενο προβλέπει επίσης την προσθήκη τριών νέων κατηγοριών: «χυμός φρούτων με μειωμένη ζάχαρη», «χυμός φρούτων με μειωμένη ζάχαρη από συμπύκνωμα» και «συμπυκνωμένος χυμός φρούτων με μειωμένη ζάχαρη».

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ένδειξη «οι χυμοί φρούτων περιέχουν μόνο φυσικά σάκχαρα». Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τα προϊόντα που καταναλώνουν.

Για τις μαρμελάδες και τις μαρμελάδες εσπεριδοειδών, ο γενικός κανόνας θα είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον 450 γραμμάρια φρούτων για την παραγωγή 1 κιλού μαρμελάδας και μαρμελάδων εσπεριδοειδών (500 γραμμάρια για υψηλής ποιότητας «έξτρα μαρμελάδα»).

Η συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Εν συνεχεία ο νέος νόμος θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα. Οι χώρες της ΕΕ θα έχουν εφαρμόσει τους νέους κανόνες δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back