ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Η παγκόσμια συμφωνία για την πανδημία κινδυνεύει να καταρρεύσει

Εικόνα του άρθρου ΠΟΥ: Η παγκόσμια συμφωνία για την πανδημία κινδυνεύει να καταρρεύσει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2024, 09:48
ΚΟΣΜΟΣ

Οι χώρες κινδυνεύουν να χάσουν την προθεσμία του Μαΐου για τη συμφωνία μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης για την καταπολέμηση των πανδημιών, γεγονός που θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για τις μελλοντικές γενιές, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Συγκλονισμένοι από την πανδημία Covid-19,  που σκότωσε περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους, τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ αποφάσισαν πριν από δύο και πλέον χρόνια να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια διεθνή συμφωνία με στόχο να διασφαλίσουν ότι οι χώρες θα είναι καλύτερα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν την επόμενη υγειονομική καταστροφή ή να την αποτρέψουν εντελώς.

Το σχέδιο είναι η συμφωνία να επισφραγιστεί στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του 2024, το όργανο λήψης αποφάσεων του ΠΟΥ, η οποία συγκαλείται στις 27 Μαΐου.

Ωστόσο, ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η δυναμική επιβραδύνθηκε από παγιωμένες θέσεις και «έναν χείμαρρο ψευδών ειδήσεων, ψεμάτων και θεωριών συνωμοσίας».

«Ανησυχώ ότι τα κράτη μέλη μπορεί να μην τηρήσουν αυτή τη δέσμευση και υπάρχουν αρκετά εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε ομιλία του στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του παγκόσμιου οργανισμού υγείας στη Γενεύη.

Ο Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι όλες οι χώρες χρειάζονται την ικανότητα να ανιχνεύουν και να μοιράζονται παθογόνους παράγοντες που παρουσιάζουν κίνδυνο, καθώς και έγκαιρη πρόσβαση σε εξετάσεις, θεραπείες και εμβόλια.

Ζήτησε μια «ισχυρή συμφωνία που θα συμβάλει στην προστασία των παιδιών και των εγγονών μας από μελλοντικές πανδημίες» και υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί ότι η συμφωνία θα εκχωρούσε κυριαρχία στον ΠΟΥ ή θα του έδινε την εξουσία να επιβάλλει αποκλεισμούς και εντολές εμβολίων είναι «εντελώς ψευδείς».

Ο διευθυντής εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, υπενθύμισε στις χώρες πώς η πανδημία «διέλυσε τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά μας συστήματα και έγινε ένα πρόβλημα πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back