ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πού βρίσκεται ο «ψηφιακός Δήμος»;

Εικόνα του άρθρου Πού βρίσκεται ο «ψηφιακός Δήμος»;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/06/2022, 14:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών παρουσιάζει ιδιαίτερη κινητικότητα τελευταία, στο ψηφιακό πεδίο, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται κάποια  συγκεκριμένη στόχευση και «οριζόντιος» προγραμματισμός.

Μια πτυχή των πρωτοβουλιών είναι η ενίσχυση της «ψηφιακής ενσυναίσθησης» των πολιτών, σε μια εποχή που η ψηφιακή απάτη είναι την πρώτη γραμμή, ειδικά με τη συνολική στροφή (και ελέω πανδημίας), στις εξ αποστάσεως επαφές και συναλλαγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει υιοθετήσει ένα μοντέλο ανάθεσης, σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, προκειμένου να επιμορφώσει πολίτες για τα σχετικά ζητήματα.

Η αρχική πρωτοβουλία ήταν σε συνεργασία με τη Cisco (κάτι που έχουν κάνει και άλλοι Δήμοι), με την πιστοποίηση του Δήμου Ιωαννιτών ως «ακαδημία Cisco» και την παροχή δωρεάν προγραμμάτων κατάρτισης.

Τώρα, είναι οι τρεις ενημερωτικές ημερίδες που διοργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών, η Περιφέρεια Ηπείρου και το «Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια», το σωματείο που ίδρυσε ο Μανώλης Σφακιανάκης, αντιστράτηγος ε.α. που πλέον, δηλώνει «ειδικός ερευνητής, αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων». Ο δε φορέας του φέρει τον τίτλο CSI INSTITUTE που προσπαθεί να παραπέμπψει στη μονάδα των αμερικάνικων υπηρεσιών ασφαλείας (αλλά και τη γνωστή τηλεοπτικά σειρά…). Ο κ. Σφακιανάκης έχει δεχτεί ιδιαίτερη κριτική, σε αρκετά σημεία της ακριβή και εύλογη, για προσωπική υπερπροβολή της δραστηριότητας μιας χρήσιμης υπηρεσίας της ΕΛΑΣ, αλλά και για ανακρίβειες, ακόμα και αστοχίες στις εκτιμήσεις που οδήγησαν σε επεμβάσεις.

Οι «εύλογες παραπομπές» είναι απλά σημειακές, ειδικά από τη στιγμή που ενδεχομένως, η ημερίδες βοηθήσουν κόσμο που δεν είναι εξοικειωμένος με το διαδίκτυο, να μη γίνεται θύμα απατών και άλλων, πιο επικίνδυνων δραστηριοτήτων.

Το θέμα είναι ότι ο Δήμος Ιωαννιτών συνεχίζει να πορεύεται ψηφιακά με παρελθοντικά μοντέλα και μέσα. Προάγει την αντίληψη του ψηφιακά «έξυπνου πολίτη», η οποία ωστόσο θεωρείται ξεπερασμένη πλέον, ενώ ο ίδιος αδυνατεί να βελτιωθεί ψηφιακά, κληρονομώντας προβληματικές υποδομές και μέσα, τα οποία δεν έχει βελτιώσει.

Πριν από λίγες μέρες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας έκανε δηλώσεις για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» του Δήμου, μια διαδικασία πάντως που δεν φαίνεται να εμπεριέχει τους… ψηφιακά έξυπνους ή μη πολίτες, καθώς δεν υπάρχει δημόσια διαβούλευση, ακόμα τουλάχιστον, αλλά ούτε και μια εκπεφρασμένη κατεύθυνση.

Πλέον, το ψηφιακό περιβάλλον δεν είναι ούτε μόνο μια «σκοτεινή αλέα» όπου πρέπει οι πολίτες να προσέχουν με συμβουλές που μπορεί να αποβούν χρήσιμες, ούτε μια απλή διαδικασία «πιστοποιήσεων», αλλά ένα υπό διαμόρφωση πλαίσιο αλληλεπίδρασης. Και όσο οι επίσημοι φορείς (Δήμος, Περιφέρεια) πιστεύουν ότι «ξέρουν», χωρίς να υποβάλλουν τις σκέψεις και τις γνώσεις τους σε δημόσια συζήτηση, τόσο πιο πιθανή μοιάζει η εφαρμογή παρωχημένων μοντέλων και πολιτικών…

Εκτός του κ. Σφακιανάκη, θα μιλήσει και η Καλλιόπη Ιωάννου,  διευθύντρια του ίδιου ινστιτούτου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και ιδρύτρια του Traumahelp.

Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις με το ίδρυμα του κ. Σφακιανάκη, στις οποίες κάλεσαν με δηλώσεις τους ο κ. Βάββας και ο αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης που λίαν προσφάτως έχει πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του, έχουν το εξής πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Αίθουσα "Βασίλειος Πυρσινέλλας", Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

ΩΡΑ: 12.30 μμ

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Κέντρο Προβολής Σπηλαίου & Υποδοχής Επισκεπτών «Άννα Πετροχείλου», Πέραμα Ιωαννίνων

ΩΡΑ: 18.00 μμ

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Ανατολής 

ΩΡΑ: 11.00 πμ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back