Άλλο ένα σχέδιο, το πολλοστό τα τελευταία 15 χρόνια, παρουσίασε ο Δήμος Ιωαννιτών για την «ψηφιακή εξέλιξη» της πόλης και των δημοτών. Αυτή τη φορά, στηρίζεται στην αντίληψη της δημιουργίας «έξυπνων χρηστών» με τη δημιουργία «ψηφιακής ακαδημίας», σε συνεργασία με τη Cisco. Παράλληλα, ο Δήμος ανακοίνωσε «βασικούς άξονες» για έργα στα δίκτυα και τις υποδομές της πόλης, «οριζόντιες δράσεις, έξυπνα συστήματα» κ.λπ, με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ.
Η κεντρική ανακοίνωση σήμερα, την οποία έκανε ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Βαγγέλης Καρβούνης, αφορούσε τη δημιουργία ακαδημίας επιμόρφωσης πολιτών. Ο κ. Καρβούνης είναι υπέρμαχος της αντίληψης περί «έξυπνων χρηστών», εκτός από τις «έξυπνες εφαρμογές», κάτι που αποτυπώνεται στις πρόσφατες ψηφιακές πρωτοβουλίες του Δήμου όπως το smart.ioannina.gr .
H αντίληψη του «έξυπνου χρήστη» δεν είναι ιδιαίτερα σύγχρονη, καθώς πλέον οι δεξιότητες είναι πιο στοχευμένες και βασική προϋπόθεση δεν είναι να «ξέρεις» απλά να χρησιμοποιείς μια εφαρμογή ή μια συσκευή, αλλά πρώτον, να έχεις ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή και δεύτερον, να απαντάει σε κάποιο υπαρκτή ανάγκη που θα την κάνει χρήσιμη και χρηστική. Το ενδιαφέρον είναι ότι η «ψηφιακή ακαδημία» του Δήμου που υποτίθεται ότι απευθύνεται «στο σύνολο των δημοτών», αφορά όντως πιο στοχευμένες δεξιότητες, όπως πχ το στήσιμο και η κατανόηση της βασικής αρχιτεκτονικής ενός δικτύου. Πιο γενικές και ενδεχομένως χρήσιμες, είναι οι πληροφορίες που παρέχονται για το πρόγραμμα κυβερνοασφάλειας, σε μια εποχή που οι διαδικτυακές απάτες κάνουν θραύση. Εντύπωση επίσης προκαλεί η απουσία από τις διακηρυγμένες τουλάχιστον πρωτοβουλίες, των ανοιχτών τεχνολογιών, των ψηφιακών κοινών κ.λπ.
Η ακαδημία που φτιάχνει ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με τη Cisco δεν είναι κακή πρωτοβουλία, αλλά θα περίμενε κανείς ο Δήμος Ιωαννιτών σήμερα, να είχε εφαρμογές και συστήματα σε πιο ενεργό βαθμό από ό,τι διαθέτει.
Τα μαθήματα επί του παρόντος είναι εξ αποστάσεως και «αυτομαθησιακά» (λόγω covid όπως αναφέρει ο Δήμος…), θα υπάρξουν όμως και δια ζώσης ή εξ αποστάσεως με εκπαιδευτή.
Επί του παρόντος υπάρχουν 3 ενότητες: βασικά δικτυακά, εισαγωγή στην κυβερνοασφάλεια και βασικά κυβερνοασφάλειας. Για τα δύο πρώτα έχουν ανοίξει ήδη οι αιτήσεις.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Καρβούνης, ο Δήμος Ιωαννιτών πιστοποιήθηκε ως «ακαδημία Cisco». Η Cisco δεν είναι ο μόνος ιδιωτικός φορέας με τον οποίο θα συνεργαστεί ο Δήμος Ιωαννιτών. Τη διαδικασία θα υποστηρίξει το «Επιστημονικό Κολλέγιο Ελλάδας SCG», ένα ιδιωτικό κολλέγιο που λειτουργεί στο Κολωνάκι στην Αθήνα και προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του κρατικού Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Φώτη Βάββα, ο Δήμος ζήτησε τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που ανταποκρίθηκε θετικά. Αντίθετα, όπως είπε, η δημοτική αρχή δεν έχει λαβει ικανοποιητική ανταπόκριση από τις υπόλοιπες παρατάξεις για τη συμμετοχή σε διαπαραταξιακή επιτροπή.
Το πρόγραμμα επιμόρφωσης θα προσφέρει δωρεάν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, χωρίς κόστος για τους πολίτες. Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, η Cisco παρέχει χωρίς κόστος το περιεχόμενο και την πλατφόρμα εκμάθησης. Τα προγράμματα θα δίνουν ψηφιακή βεβαίωση παρακολούθησης και πιστοποιητικό εκπαίδευσης. Ανάλογα digital badges παρέχονται επικουρικά από φορείς που λειτουργούν ενδογενή προγράμματα κατάρτισης (π.χ. facebook, google).
Τέλος, σύμφωνα με το δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ «σκοπός της δημοτικής αρχής είναι να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για έργα σε όλους τους τομείς που έχει ανάγκη η περιοχή».