Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΠΟΥ: Αυξήθηκαν οι θάνατοι από φυματίωση

Εικόνα του άρθρου ΠΟΥ: Αυξήθηκαν οι θάνατοι από φυματίωση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/03/2023, 14:44
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η φυματίωση παραμένει ένας από τους κυριότερους μολυσματικούς θανάτους παγκοσμίως, προκαλώντας 1,6 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και επηρεάζοντας εκατομμύρια άλλους, με τεράστιες επιπτώσεις στις οικογένειες και τις κοινότητες. 

Η πανδημία COVID-19 σε συνδυασμό με συνεχιζόμενες κρίσεις, όπως οι ένοπλες συγκρούσεις, η επισιτιστική ανασφάλεια, η κλιματική αλλαγή, η πολιτική και οικονομική αστάθεια, έχουν ανατρέψει την πρόοδο ετών που έχει σημειωθεί στον αγώνα κατά της φυματίωσης. 

Πέρυσι, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, ο ΠΟΥ ανέφερε αύξηση του αριθμού των ατόμων που νοσούν από φυματίωση, παράλληλα με αύξηση των θανάτων.

«Η φυματίωση μπορεί να προληφθεί, να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί, και όμως αυτή η αρχαία μάστιγα που πλήττει την ανθρωπότητα εδώ και χιλιετίες εξακολουθεί να προκαλεί πόνο και θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο», δήλωσε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. 

Η 24η Μαρτίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης (World Tuberculosis Day). 

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε σε ανάμνηση της ανακάλυψης του μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης (M.Τuberculosis) από τον Robert Koch, στις 24 Μαρτίου του 1882.

Τίτλος της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας «Ναι! Μπορούμε να τερματίσουμε τη φυματίωση!» με στόχο να εμπνεύσει ελπίδα, να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα υγιεινής και πρόληψης, να διαδώσει τις νέες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για υιοθέτηση κοινών οδηγιών για τη θεραπεία και βέβαια να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την καταπολέμηση της φυματίωσης 

«Το 2023 είναι η ευκαιρία μας να προωθήσουμε την ατζέντα για τον τερματισμό της φυματίωσης», δήλωσε η Δρ Tereza Kasaeva, Διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Φυματίωσης του ΠΟΥ. 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back