ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΠΟΥ: Ανησυχία εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο

Εικόνα του άρθρου ΠΟΥ: Ανησυχία εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2024, 20:12
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε ανησυχίες για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, η οποία έχει «εξαιρετικά υψηλό» ποσοστό θνησιμότητας στους ανθρώπους.

Ο Δρ Τζέρεμι Φάραρ, επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών -ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως H5N1- έχει «εξαιρετικά υψηλό» ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπων που είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί από αυτόν μέχρι σήμερα.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο H5N1 εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων. Αλλά στις εκατοντάδες περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι έχουν μολυνθεί μέσω της επαφής με ζώα τα τελευταία 20 χρόνια, «το ποσοστό θνησιμότητας είναι εξαιρετικά υψηλό», δήλωσε ο Φάραρ, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν φυσική ανοσία στον ιό.

«Η μεγάλη ανησυχία, βέβαια, είναι ότι με αυτόν τον τρόπο και μολύνοντας τις πάπιες και τα κοτόπουλα -αλλά τώρα όλο και περισσότερο τα θηλαστικά- ο ιός αυτός εξελίσσεται τώρα και αναπτύσσει την ικανότητα να μολύνει τον άνθρωπο. Και, στη συνέχεια, είναι κρίσιμο να αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Μια επιδημία που ξεκίνησε το 2020 έχει οδηγήσει στο θάνατο ή στη θανάτωση δεκάδων εκατομμυρίων πουλερικών. Πιο πρόσφατα, η εξάπλωση του ιού σε διάφορα είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των οικόσιτων βοοειδών στις ΗΠΑ, αύξησε τον κίνδυνο μετάδοσης στον άνθρωπο, δήλωσε ο ΠΟΥ.

Οι αγελάδες και οι κατσίκες προστέθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επηρεάστηκαν τον περασμένο μήνα - μια εξέλιξη που εξέπληξε τους ειδικούς, επειδή δεν θεωρούνταν ευαίσθητες σε αυτόν τον τύπο γρίπης. Οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν αυτό το μήνα ότι ένα άτομο στο Τέξας αναρρώνει από τη γρίπη των πτηνών μετά την έκθεσή του σε γαλακτοπαραγωγά βοοειδή, ενώ 16 κοπάδια σε έξι πολιτείες μολύνθηκαν προφανώς μετά από έκθεση σε άγρια πτηνά.

Από το 2003 έως το 2024 έχουν αναφερθεί παγκοσμίως 889 κρούσματα και 463 θάνατοι που προκλήθηκαν από τον H5N1 από 23 χώρες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό θνησιμότητας των κρουσμάτων στο 52%.

Η πρόσφατη περίπτωση μόλυνσης ανθρώπου στις ΗΠΑ μετά από επαφή με μολυσμένο θηλαστικό αναδεικνύει τον αυξημένο κίνδυνο. Όταν «μπαίνεις στον πληθυσμό των θηλαστικών, τότε έρχεσαι πιο κοντά στον άνθρωπο», δήλωσε ο Φάραρ, προειδοποιώντας ότι «ο ιός αυτός απλώς αναζητά νέους, πρωτότυπους ξενιστές».

Ο Φάραρ ζήτησε αυξημένη παρακολούθηση, λέγοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πόσες ανθρώπινες μολύνσεις συμβαίνουν... γιατί εκεί θα γίνει η προσαρμογή [του ιού]».

Είπε ότι γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπευτικών ουσιών για τον H5N1 και τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι περιφερειακές και εθνικές υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν την ικανότητα να διαγνώσουν τον ιό.

Φωτογραφία: ΠΟΥ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back